IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит се увеличава с 493 млн. лв.

Предвижда се общият дефицит за 2013 г. да е в размер на 2% от БВП при растеж на икономиката от 1%

10:42 | 16.07.13 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит се увеличава с 493 млн. лв.

Бюджетният дефицит ще се увеличи с 493 млн. лв., предвижда актуализацията на бюджета за тази година, която Министерството на финансите публикува на сайта си. По този начин общият дефицит на страната ще достигне 1.6 млрд. лв. или два процента от брутния вътрешен продукт (БВП), който се очаква за годината.

"Очакванията за неизпълнение на приходите са резултат от оптимистичните допускания по прогнозата за макрорамката при планирането на бюджета за настоящата година, наред с недооценените ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, свитото вътрешно търсене, динамиката на вноса и износа и промените във валутните курсове", се казва в мотивите за актуализацията на финансовото министерство.

Според експертите на министерството влиянието на тези фактори, както и ниската събираемост, се отразяват върху постъпленията от ДДС и акцизи. Силно са надценени и постъпленията от данъка върху доходите от лихви. В резултат на предприетите спешни мерки за двете приходни администрации очертаващото се неизпълнение в данъчните приходи по републиканския бюджет за 2013 г. е около 555 млн. лева, при първоначални оценки на приходните агенции за неизпълнение в размер близо 980 млн. лв. (1,2% от прогнозния БВП). 

Същевременно по отношение  на разходите липсват гъвкавост и буфери, които да могат да посрещнат натиска от очертаващото се неизпълнение на приходите.

Министерствата и ведомствата искат настоятелно допълнително 500 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП). Не всички  искания, обаче, могат да бъдат удовлетворени. Затова първостепенните разпоредители с бюджетни кредити трябва да си определят приоритетите и да оптимизират разходите си.

Заради просрочените задължения се предвиждат разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите – общо 200,4 млн. лв. От тях 160,4 млн. лв. (0,2 % от прогнозния БВП) са за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието.

Предвидени са също така и допълнителни средства за инвестиции на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители. Предвиденият допълнителен ресурс от 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи.

Със средствата ще бъде компенсиран възникналият недостиг за изплащане на интеграционни добавки за хората с увреждания. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. се увеличава от 160 млн. лв. на 200 млн. лв.

Актуализираните прогнози за 2013 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Това е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%.

Предлаганите промени в закона за държавния бюджет за 2013 г. предвиждат увеличаване на дефицита с 493,4 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП). Така се променя бюджетната позиция до дефицит от 2% от прогнозния БВП. Промените спазват определения в Закона за устройството на държавния бюджет лимит от 2% от БВП. Спазват се и критериите от Маастрихт, допълват авторите на промените.

Предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г., на практика изчерпват одобрения лимит. От друга страна, съществува необходимост от осигуряване на буфер във фискалния резерв, който да минимизира евентуални ликвидни рискове.

Обезпечаването на допълнителното дългово финансиране в размер до 1 млрд. лв., няма да окаже влияние върху регламентираното ограничение за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева, предвидено  в Закона за бюджета за 2013 г.

Предлаганата актуализация на бюджета ще бъде осъществена при запазване на финансовата и фискалната стабилност на държавата, се посочва в мотивите към законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече 5г. лихвите в България са високи заради картел. Ако креди се дават на 10%, а депозити са на 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Орешарски, Калин Христов, Мариела Ненова, Цветан Цалински, Анрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки (Уни, Райф, ДСК) като мафия. Те умишлено подготвиха кризата, като искаха да ме накиснат и мен докато работих в БНБ с контрол на съзнанието. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". Нали с Орешарски, Чобанов пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фонд. борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
Еми те само това могат наистина... доказали са го вече и въпреки това има толкова застреляни хора, че пак да гласуват за тях. Не следващите, а по-следващите няма да могат да им оправят бакиите. Сега като изтеглят новия заем ше плащаме и ше духаме, а на тях не им дреме за това и си веят *** патки пред хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
zhelevroman
преди 10 години
Правителството на новата "Тройна коалиция" е повече от разочароващо за наша жалост. (За толкова малко време успяха да съсипят и малкото постигнато от предишните управляващи. На следващите управляващи ще им трябва отново 4 години да поправят грешките и след като ги оправят отново пенсионерите и ромите ще изберат БСП за да постигне това, което могат най-добре да съсипят икономиката на страната и така до безкрай ((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
bigiadri
преди 10 години
Аз ли нещо съм в заблуда или не ,ама за какво все вкарват тези 800 милиона в бюджета-нали ги взеха защото трябвали през февруари ,а по -късно щели да се компенсират от Европейския съюз. Така че те не трябва въобще да се броят!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аре!! И аз ги чакам спешните мерки!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
pecan
преди 10 години
Аз си мислех че правителството като раздава с широка ръка ги е изкарало копайки с мотиката ,пък се оказа че то ги взимало от нашия джоп Уф колко съм *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
pecan
преди 10 години
Аз си мислех че правителството като раздава с широка ръка ги е изкарало копайки с мотиката ,пък се оказа че то ги взимало от нашия джоп Уф колко съм *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
lewis
преди 10 години
Абе нали предизобрния клип на позитанци гласеше, че щели да спрат контрабандата (смях) и оттам да напълнят бюджета? А сега какво излиза, празни приказки за пред матрЯла :D. Пп: те още не са назначили шеф на митниците, а ние чакаме да спрат контрабандата, в която са спецове, и да се напълни хазната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 18
jelenski
преди 10 години
кашите на ГЕРБ са много и са необходими спешни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Веско още си мисли, неговото богатство минава през вземането на кредит. Успех Веско, даже те окуражавам да отидеш да кандидатстваш за едно 20-30 хилки евро като искаш заем. Не е нужно и мен да ме въвличаш в твойте схеми за държавния заем за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още