IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Решението за мораториума ще бъде преразгледано

Това е едно лошо решение, което е плод на политическа емоция, а не на рационален подход, смята премиерът

16:53 | 24.10.13 г. 9
Орешарски: Решението за мораториума ще бъде преразгледано

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Това обяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, без да се ангажира със срокове и без да посочва процедурата, по която ще стане това, съобщават от пресцентъра на кабинета.

„Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход“, каза премиерът при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев.

Премиерът коментира също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

„Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?“, попита Орешарски.

На въпрос дали е доволен от техническата и финансова помощ от Европа за бежанците у нас премиерът коментира, че „като техническа помощ – да, но като че ли все още говорим за нещата в бъдеще време като финансова помощ. За нас е ясно, че не може да се отговори на всичките ни финансови очаквания, но е много важна солидарността в този момент. Каквато и част от разходите ни да бъде покрита – надявам се тя да не е малка – ще бъде добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми ти ми кажи? Примерно колко глобени чуждестранни шофьори, заснети с камерите ни? Аз нямам точна бройка ама хората ми разправят, че глобите стигат до границата и там потъват някъде. Това може да е проблем на нашата страна, а може и да е проблем и след нашата граница не знам. Какво става когато няма кой да глобиш, привикаш или осъдиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
а така лиоткога ви пея за фашизмаще се сетите че сте роби на фашистите когато ви придобият земята на която живеетеА сега не се ли дразните бе. Аз немога да се сдържам от гняв и яд на фашизма и екслоатацията ми и тая на съгражданите миЕй против това протестирайте, защото е страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Просто е!Ако ти би предопределил по точно този начин позицията, то точно ти никога няма да имаш възможността да я определяш! - имаш цял живот да провериш горното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Румба, на 100% съм съгласен с това което си написал, но България суверенна държава ли е? Ето едно определение за такава:"Суверенна държава е държава с определена територия, на която тя упражнява вътрешен и външен суверенитет, постоянно население, правителство и капацитет да влиза в отношения с други суверенни държави.[1]Така се нарича държавата, която нито е зависима, нито е субект на друга сила или държава.[2]Правителството на суверенната държава упражнява върховната власт и се разпорежда с природните богатства и всички имоти в рамките на държавната територия."Какви претенции може да има ЕС, какви обвързващи договори и какви нагли заплахи и претенции може да предявява към суверенна държава? Явно проблемът ни е, че суверенната държава не се управлява от независимо българско правителство и суверенитета ни де факто е предаден/продаден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Просто е!1. Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ2. Договора не е завещание3. Процедурата по Предоговоряне на коя да е точка е Част от Договора4. Договора на България е Противоконституционен, защото не е утвърден с референдум от суверена (това е народа, а не Н.С.)5. Решението за Удължения мораториум е Законов Конституционен инструмент, да се застави Правителството да защити Българския Национален Интерес в земеделието Продаден от СДС, НДСВ, Миглена Парибова и С.Паси-Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
А гражданите на ЕС не подлежат ли на административен контрол у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Но е българска фирма, подлежаща на административен контрол, стига да има кой да го прилага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
На всички е ясно, че това е популизъм на трите партии. В момента най-големият земевладелец е компания с чужди капитали - Ромфарм имат 1 млн декара земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ми нека поставят въпроси! Ако за Орешарски е много важно българите да избягат от България, вместо да им подобри благосъстоянието тук, ми съжалявам аз не приемам такъв управник. Повече от ясно е, че с нивото на заплащане тук куцо киораво сакато ще се засили 2014 да работи навън и повечето никога няма да се върнат. Може би затова не му пука за земята на примиера, защото така или иначе българи няма да останат. Нещо много късно се сетиха всички, че трябва да си пазим националния интерес. Много след като вече не остана нищо за пазене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още