IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските доходи, показва анализ на института

15:52 | 14.11.13 г. 36
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи, показва изследване на Института за пазарна икономика. Разделението между столицата и останалата част на страната се задълбочава, а северната и южната част на страната рязко контрастират по отношение на икономическото си развитие. В същото време политиката за сближаване на регионите търпи провал, смятат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха доклад по реализирания проект „Регионални профили: показатели за развитие 2013”.

Гражданите повсеместно декларират най-ниско удовлетворение от стандарта си на живот и доходите, което не е изненада, предвид ефектите от кризата върху доходите и факта, че България остава най-бедната страна в ЕС, пише в анализа.

Инфраструктурата и сигурността също получават относително ниски оценки. Въпреки повсеместните слабости в системите на образование и здравеопазване, гражданите като цяло споделят по-скоро удовлетвореност от образованието и здравето.

Развитието на областите е оценявано на основата на 58 показателя, обединени в осем категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, география, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Според анализа изпъква рязкото противопоставяне между Северна България и Южна България. А именно седемте области в Северна България са с най-ниска заетост - под 40%. В същото време седемте региона с най-висока заетост са в Южна България.

Примерът от трудовия пазар се потвърждава и по отношение на икономическото развитие. Анализаторите са категорични, че Южна България се справя много по-добре с кризата в сравнение със Северна България.

„На първо място е демографската структура е по-лоша, много възрастни хора, малко хора в трудоспособна възраст, по-малко хора работят. Другото, което е през последните 5-6 години, огромната част от инвестиционната активност в сферата на инфраструктурата беше съсредоточена в Южна България“, коментира Явор Алексиев, цитиран от БНР.

Той посочи, че в Северна България няма големи завършени проекти с изключение на Дунав мост 2 , но все още той не е показал кой знае какъв ефект. Друг проблем е неспособността да се усвояват европейски средства.

В тази част на страната и рисковете от „посивяване“ на икономиката са най-реални. Според проучване, проведено сред бизнеса между около 2000 фирми, само 10 области очакват покачване на заетостта и отново в Южна България. Остават и очакванията на Север работните места да намаляват. Тези тенденции се наблюдават от няколко години.

Проучването регистрира още нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването - в размер на 20 процента и 1/4 пътуващи пациенти в други области, за да се лекуват. Местната власт не развива бизнес средата и заради липсата на стимули, смятат икономистите.

Въпреки трудното възстановяване, по-голямата част от местните администрации и органи на управление не полагат нужните усилия за подобряване на бизнес средата, констатира анализът. Изводът е направен въз основа на влошените оценки на бизнеса за тяхната работа и увеличените възприятия за корупция в анкетите от май 2013 г., както и от относително консервативния подход по отношение на местните данъци и такси. Електронните услуги на местно ниво и тяхната използваемост също остават предизвикателство.

Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
"Това което не разбирам е, защо тези измъчени и гладни хора подкрепят БКП=БСП?"---------------------Сериозно, мислиш ли. че на "политическата сергия" има нещо качествено различно, от което да се избира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Мави, това което пишеш е очевадно, но то е едно описание на действителността. Нищо повече. Не даваш отговор, защо се стигна до тук. Защо и кой провали приватизацията. Там е заровено кучето. Изгледай последната "всяка неделя", ако не си го направил и ще видиш и чуеш 1:1 думите и тезите изречени от А. Луканов как се изричат и днес, двадесет и много години след 10.11.1989г., от неговите последователи. Това е тамата. Това са хората. Те са причината. Това което не разбирам е, защо тези измъчени и гладни хора подкрепят БКП=БСП? Но явно няма как да разбереш промития мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Заглавието на статията не казва нищо ново! Разликата между София и провинцията и имаше и едно време при бай Тошо. Това не е новина и не е толкова фатална, колкото фатална е все по-голямата пропаст между....БОГАТИ И БЕДНИ, между РАБОТОДАТЕЛ И СЛУЖИТЕЛ (РАБОТНИК), между ПОЛИТИЦИ И ИЗБИРАТЕЛИ, МЕЖДУ БАНКИ И КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИ!!!ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ, ТОВА Е СОЦИАЛНАТА БОМБА, ЧИЙТО ЧАСОВНИК ОТБРОЯВА ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ !!!Прогнозирам, че догодина ще се състои ИСТИНСКАТА КАТАСТРОФА в България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И колко политици, дошли в София с цели щабове за един мандат във властта, после се върнаха по родните си места? Те доведоха и семействата си, и сътрудници, и бизнес партньори и цели кръгове! Някой помни ли кога, как и от къде дойдоха Христо Бисеров напр.?И недей да подскачаш за либералния капитализъм - точно така е! Нещата са оставени на саморегулиране и на естествения си ход и това е резултатът! Едно време държавата регулираше тези процеси, ама управниците й нали викате, че обслужвали интересите на Кремъл тогава и било кофти, че имаше села с 10 хил. жители, а сега Видин сигурно е толкова.Сега хората са свободни да избират къде да живеят и не виждам защо толкова не ви харесва този факт...? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
В София се стичат всички наред! Просто тук има препитание, защото днешната икономика на България се свежда до главно до търговия, която пък се обслужва от банково-финансовия сектор, следван от задължителните строителство, комуникации, юридически услуги, маркетинг, реклама, медии. Следват съспътстващите култура, развлечения, здравни услуги, спорт и не на последно място - държавна администрация.Ако едно време, за да си купи българинът телевизор, ел. радиатор или лютеница, по един завод във Велико Търново, Смядово или Пазарджик трябваше да ги произведе тези неща, а там работеха хиляди. Сега за същото трябва само по един, а МОЖЕ И ЕДИН! офис. И къде да бъде той, за да е най-удобно за бизнеса? И какво да правяъ хората в споменатите градове?Писал по-горе някой - IT, аутосорсинг. Били сме станали хит за телефонните поръчки, измествали сме Индия вече! И къде да се помести тази мега дейност? Във Видин или Габрово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
Chick-Chirick
преди 10 години
"Хората се стичат в София, Варна и Бургас ОТ ГЛАД!"........................................................Мави, нали не пишеш и ти по "опорни точки"? Ако тезата ти, която цитирах по-горе е вярна, то поради стичането на много хора към София, би следвало цената на труда в София да падне, до изравняване с тази в провинцията. Двадесет и много години това обаче не се случва! И това не е защото както ти казваш "Това е либералният капитализъм", а защото в София идват хора, които може и да не са много образовани, но поне са инициативни и искат да постигнат нещо. Търсят го това нещо. В провинцията останаха за жалост само "мъжете" на жените, които продават телата си зад граница. И избирателите на БСП разбира се, някои от тях и ***... А както беше казал един бивш кмет на Столицата- проблем на София не са селяните които идваха свободно след 10-ти, проблем е че домъкнаха и манталитета си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Имам приятели, завършили висше през 1981-1983, които се прибраха в София след 1990-та, защото след дипломирането си бяха изпратени по разпределение да работят из цялата страна - лекари, инженери, даже юристи! Някои даже не се прибраха, защото направиха кариера и създадоха сенейства там!Излагате се вече, започвам да вярвам вече в онези приказки за електромагнитните облъчватели, дето променят мозъка! хахаха! Мислете като пишете, тук четат и хора, които понякога мислят!Хората се стичат в София, Варна и Бургас ОТ ГЛАД! Даже Пловдив вече не предлага поминък!!!!! Това е либералният капитализъм, нали това искате! По-евтино е да се внася, отколкото да се произвежда тук и освен търговцитем другите българи са излишни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Аз ще ти спестя епитета от мнението на преждеписалия преди мен, въпреки, че много ти подхожда! Май не си софиянче, а вица за шопа и жирафа все едно за теб е мислен!Как можеш да приписваш изтърбушването на провинцията и патопсихоматичната миграция към София на "***"?!!! Имаш ли нещо между ушите? Или си толкова зелен, че нема как да помниш как се взимаше софийско жителство? Тогава нема как и да помниш каква промишленост, обезпечена с кадри имаше в запустялата сега северна България - напр. колко беше населението на Видин и какви заводища, пълни с млади хора, работеха в него! Същото за Плевен, Свищов, Червен бряг, Ботевград, Лом, Русе, Габрово,... където сега е мъртвило! Колко измислени ТПК-та, филиали и цехове на големи заводи бяха изнесени по села, за да задържат младите там и да създават поминък, и успяваха! Защото всеки завод си ходеше и със специализираното средно училище, после по-оперените, завършили висше се връщаха пак там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Оставям настрана словоизлиянията ти относно Герберите! Но мнението ти за магистралата(Че и тя била само за софиянци) е меко казано малоумно. Ти да си чувал, че част от работата на държавата е да създава предпоставки(улеснения) за бизнеса. Е не мислиш ли,че улесненото придвижване на хора, стоки и капитали е полезно за бизнеса? А не смяташ ли, че всички онези хора, които изкарват прехраната си покрай летния туризъм(черноморски), са най-заинтересовани да има подобно съоражение!Дори на времето(когато въпросът с магистралата беше неглижиран) се водеха спорове, дали не е добре да се осъществи публично-частно партньорство с участието на софийска община и черноморските общини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Земята стопани ще си намери! Ако се бяха грижили за нея сега нямаше да реват от страх, че и чужденци щели да я купуват! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още