IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските доходи, показва анализ на института

15:52 | 14.11.13 г. 36
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава

Българите са най-недоволни от стандарта на живот и ниските си доходи, показва изследване на Института за пазарна икономика. Разделението между столицата и останалата част на страната се задълбочава, а северната и южната част на страната рязко контрастират по отношение на икономическото си развитие. В същото време политиката за сближаване на регионите търпи провал, смятат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха доклад по реализирания проект „Регионални профили: показатели за развитие 2013”.

Гражданите повсеместно декларират най-ниско удовлетворение от стандарта си на живот и доходите, което не е изненада, предвид ефектите от кризата върху доходите и факта, че България остава най-бедната страна в ЕС, пише в анализа.

Инфраструктурата и сигурността също получават относително ниски оценки. Въпреки повсеместните слабости в системите на образование и здравеопазване, гражданите като цяло споделят по-скоро удовлетвореност от образованието и здравето.

Развитието на областите е оценявано на основата на 58 показателя, обединени в осем категории - икономика, инфраструктура, данъци и администрация, география, образование, здравеопазване, околна и социална среда.

Според анализа изпъква рязкото противопоставяне между Северна България и Южна България. А именно седемте области в Северна България са с най-ниска заетост - под 40%. В същото време седемте региона с най-висока заетост са в Южна България.

Примерът от трудовия пазар се потвърждава и по отношение на икономическото развитие. Анализаторите са категорични, че Южна България се справя много по-добре с кризата в сравнение със Северна България.

„На първо място е демографската структура е по-лоша, много възрастни хора, малко хора в трудоспособна възраст, по-малко хора работят. Другото, което е през последните 5-6 години, огромната част от инвестиционната активност в сферата на инфраструктурата беше съсредоточена в Южна България“, коментира Явор Алексиев, цитиран от БНР.

Той посочи, че в Северна България няма големи завършени проекти с изключение на Дунав мост 2 , но все още той не е показал кой знае какъв ефект. Друг проблем е неспособността да се усвояват европейски средства.

В тази част на страната и рисковете от „посивяване“ на икономиката са най-реални. Според проучване, проведено сред бизнеса между около 2000 фирми, само 10 области очакват покачване на заетостта и отново в Южна България. Остават и очакванията на Север работните места да намаляват. Тези тенденции се наблюдават от няколко години.

Проучването регистрира още нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването - в размер на 20 процента и 1/4 пътуващи пациенти в други области, за да се лекуват. Местната власт не развива бизнес средата и заради липсата на стимули, смятат икономистите.

Въпреки трудното възстановяване, по-голямата част от местните администрации и органи на управление не полагат нужните усилия за подобряване на бизнес средата, констатира анализът. Изводът е направен въз основа на влошените оценки на бизнеса за тяхната работа и увеличените възприятия за корупция в анкетите от май 2013 г., както и от относително консервативния подход по отношение на местните данъци и такси. Електронните услуги на местно ниво и тяхната използваемост също остават предизвикателство.

Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Сегашните пък, един от рефрените на които е "асфалт не се ядял"...====Асфалт не им се яде щото си имат вече и околовръстно и магистрала до морето и кръстовища на две нива и метро. Стига им за момента . Инвестициите няма къде да отидат . Нямат конкуренция в страната! Логично е доходите им да са по високи. Другите градове ..!? Ми да го духат те са *** селяни и черен път им стига ! Интересно ми е как сегашните които не харесват асфалта, възнамеряват да стимулират икономиката в страната !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
За проблема наистина се пише рядко, но в никакъв случай тази статия не е прецедент. Хубаво е, да назоваваме нещата с истинските им имена. Бойко а и тези преди него направиха много за София и софиянци но всички те оставяха останалата част от страната на сомотек в ръцете на автономни феодали които управляваха и управляват по свои закони! Нещата се развиват напълно закономерно. Сегашните пък, един от рефрените на които е "асфалт не се ядял" също не възнамеряват да се грижат за така наричаната //не знам защо. такава дума не е съществувала в административното ни деление от как съществува България// "Провинция". Политиката им въпреки твърденията им, че ще се погрижат за регионите на практика отново би облагодетелствала Софиянци / ако изобщо направят нещо изобщо де/ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 10 години
Тука съм се опитал да обясня защоhttp://patilan.blog.bg/drugi/2013/05/08/sofiia-ne-vidima-finansova-piramida.1108147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 15
iv7771950
преди 10 години
Не е честно да се противопоставя София с провинцията или сте на принципа "Разделяй и владей".....защо за това не се писа по-рано, а сега когато са протестите.. излиза като статистика-стъкмистика...жалки са тези писанки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
То и без друго, много скоро, напълно е възможно 80% от българите да се преселят в равното Софийско поле, изоставяйки останалата БГ територия. Но пък с каква гордост ще се бият в гърдите, че живеели в София и се возили на метро! :D :D ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
STRAHO
преди 10 години
"Икономическата пропаст между София и провинцията се задълбочава"========Когато не се грижиш за нещо то не ти се полага. Независимо дали можеш, но не искаш, или искаш, но не можеш, или просто не умееш! Явно хората живеещи в столицата, не се нуждаят от останалата територия на страната си. Поне фактите това говорят. :) Няма лошо. Неминуемо ще се намери някой друг, който да прояви интерес и да освободи горките Софиянци от тежестта, да мислят за толкова голяма територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още