IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Патентен данък за такситата не е на дневен ред

Идеята на министър Папазов беше чрез данъка да изведе сектора от сивата икономика

14:58 | 20.11.13 г.
Чобанов: Патентен данък за такситата не е на дневен ред

Идея за патентен данък за такситата не стои на дневен ред. Така финансовият министър Петър Чобанов коментира протеста на такситата пред Народното събрание и успокои бранша.

В исканията си таксиметровите водачи се обявиха срещу намерението на транспортното министерство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък. Днес Чобанов успокои, че такава идея няма и допълни, че това не би трябвало да е причина за протеста.

„Снощи до късно министър Папазов проведе среща с представителите на тази гилдия и мисля, че са се разбрали по основни въпроси, предмет на протеста“, допълни финансовият министър.

По-рано от Асоциацията на таксиметровите шофьори обявиха, че техните искания са социални и няма да настояват за политически промени.

Исканията на таксиметровите шофьори са срещу промени в закона за превоз на пътниците. Според тях глобите за таксиметровите шофьори, дори и за дребни нарушения, са прекалено строги. Посочен беше пример, че за преминаване на автомобил при червен светофар, глобата е 100 лева. За липсата на дневен финансов отчет към пътната книжка шофьорите са глобявани с 200 лева. Таксиметровите шофьори се обявиха още и срещу психологическите тестове на всеки три години. Те предлагат да има тестове за шофьори, които имат системни нарушения, а не за всички.

Припомняме, че в края на септември в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията беше обсъдена идеята таксиметровите шофьори да минат на патентен данък. Идеята на министър Папазов беше данъкът ще бъде различен за отделните общини и да се предплаща на всяко тримесечие.

Папазов заяви, че патентният данък може да изкара целия сектор от сивата икономика.

През месец юли пък Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта в Столична община заяви, че ведомството ще върне патентния данък за таксиметровите шофьори. Тогава той представи идеята данъкът да се заплаща веднъж годишно и да бъде обвързан с получаване от общината на разрешително за таксиметров превоз.

Подобно решение бе обсъждано и по времето на управлението на ГЕРБ, когато ресорен министър бе Ивайло Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още