IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Не съм запознат с предложение за предсрочно пенсиониране

Министърът отхвърли възможност хора, на които не им достига една година до пенсионна възраст, да могат да се пенсионират по-рано

12:44 | 17.12.13 г.
Адемов: Не съм запознат с предложение за предсрочно пенсиониране

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов отрече, че има договорка между БСП и ДПС за въвеждане на възможност за предсрочно пенсиониране.

Той потвърди позицията на министерството против такава възможност, което съвпада с решението на социалната комисия от миналата седмица, с което беше отхвърлен вариантът за по-ранното пенсиониране.

“Аз самият не съм запознат с това предложение. За него за първи път чух снощи”, заяви Адемов по време на брифинг след Националния съвет за тристранното сътрудничество.

Така Адемов коментира изказването на депутата от "Коалиция за България" Екатерина Заякова от вчера, когато тя заяви, че хората, на които не им достига една година до пенсионна възраст, ще могат да се пенсионират с 85% от пенсията си през 2014 г.

Вчера народният представител коментира, че това е компромисният вариант, договорен между БСП и ДПС, за да може социалистите да изпълнят предизборното си обещание за гъвкавото пенсиониране.

Според Заякова намалената пенсия щяла да се получава до навършване на общите пенсионни условия, но за да имат право на подобна привилегия, жените и мъжете трябва да имат нужния за пенсия стаж - съответно 34,8 г. и 37,8 г.
 

“Аз не съм информиран за такава договорка”, категоричен бе днес отново Адемов.

Днес КНСБ отново заяви позицията си, че не подкрепя какъвто и да е вариант за предсрочно пенсиониране и настоява замразяването на условията за пенсия през следващата година да важат и за категорийните работници. По думите на Пламен Димитров не е допустимо възрастта за военнослужещите да отпадне, а за миньори и металурзи да продължи да нараства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още