IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златанова: Безработицата щеше да е по-висока без програмата за човешки ресурси

Вицепремиерът определи ОП "Развитие на човешките ресурси" като една от най-успешните у нас

16:06 | 13.05.14 г.
Златанова: Безработицата щеше да е по-висока без програмата за човешки ресурси

Реализираните мерки по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са довели до намаляване на безработицата у нас. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на годишното информационно събитие на програмата под мотото "Европа ми даде шанс".

Златанова каза, че България би имала с поне 1,5 процентни пункта по-висока безработица, ако не съществуваше оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", предаде БТА.

„Без целенасочената подкрепа на Европейския социален фонд в България щяхме да имаме повече българи извън пазара на труда, по-малко квалифицирани кадри, по-малко хора, получили иновативни социални услуги“, отбеляза Златанова.

По думите й ефектът от инвестицията в знания, умения и компетентности е видима на по-късен етап и нейните прояви се виждат след много години.

Златанова определи оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" като една от най-успешните оперативни програми на България.

Вицепремиерът отбеляза, че през 2013 г. България се е наредила в челната тройка на реално усвоени средства от Европейския социален фонд със средно ниво на усвояемост далеч над останалите страни членки. „Всеки седми българин е докоснат от тази програма чрез някой от над четирите хиляди проекта по нея“, каза Златанова.

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор, който от вчера е на посещение у нас, посочи, че сега се планира бъдещата ни дейност по програмата за човешките ресурси за следващите 7 години и сега се извеждат приоритетите. Сред тях той открои младежката заетост.

Той подчерта, че ресурсът за България по линия на Европейския социален фонд е увеличен значително и през новия програмен период страната ни ще получи с 20% повече пари по тази линия - до 1,5 млрд. евро.

По-рано днес в академичното си слово в УНСС, където беше отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“, Андор каза, че мобилните работници от България и Румъния са оказали положителни ползи в икономиките на приемащите държави, съобщи агенция "Фокус". По негови думи те са заели свободни работни места в сектори, в които е имало недостиг на работна ръка, а парите, изпратени у дома от мобилни работници, могат значително да компенсират негативния ефект в растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още