IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко фашизъм се крие в Европа?

Десните популисти са големите победители в евроизборите, но колко кафяви са всъщност „Националният фронт“ и „Златна зора“?

12:00 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстрация срещу дясната популистка FP&Ouml; в Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация срещу дясната популистка FPÖ в Австрия. Снимка: Ройтерс

Европа направи своя избор. Наистина консерваторите са най-силно представената политическа сила, но популистите, независимо дали десни, или леви, са големите победители. Експерти назовават редица причини за това: чувството на неудовлетвореност на гражданите от лошата икономическа ситуация в родната им страна, безработицата и диктата за строги икономии от Европейския съюз (ЕС). И гняв, че "онези в Брюксел" непрекъснато говорят за пазари и конкурентоспособност, но не и за социалните въпроси.

Успехът на десните популисти и еврокритиците е израз на нерешените конфликти в ЕС, смята политологът Волфганг Меркел, цитиран от германския всекидневник Handelsblatt. Критични забележки за структурите на ЕС са прикривани, дискусиите за чувствителни теми като миграцията не се провеждат по открит и честен начин. Твърде често националните правителства обвиняват у дома самия ЕС за непопулярните решения, които трябва да се вземат.

Но кой се крие зад „Националния фронт“, „Златна зора“ или Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP)? Наистина ли това са новите фашисти? Или са „само“ срещу еврото? Отговорите вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още