IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в САЩ - плюс за долара, но риск за акциите*

Wall Street предпочита кандидата, който залага на увеличение на данъците, а не на фискални стимули за повишаване на заетостта и БВП, коментира Цветослав Цачев

15:06 | 01.11.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Победа на Тръмп&nbsp;ще има много по-стресиращ ефект върху финансовите пазари, защото е неочаквана. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<ul>
</ul>
<div>
	&nbsp;</div>

Победа на Тръмп ще има много по-стресиращ ефект върху финансовите пазари, защото е неочаквана. Снимка: Getty Images News

 

 

Кулминацията на медийното шоу, наречено президентски избори в САЩ, наближава и заедно с резултатите от вота ще наблюдаваме и реакцията на пазарите.

След изненадата на Brexit няма да е учудващо годината да завърши с още един период на „интересни времена“, ако следващият президент се окаже голям собственик на недвижими имоти, например. По стара традиция изборите ще се проведат на 8-ми ноември във вторник, въпреки че това се отразява негативно на процента на гласуващите. Първите резултати може да очакваме още през нощта срещу сряда. Малко е вероятно да има солидна преднина за някой от кандидатите в деня на изборите, с което да лиши пазарите от тръпката на изненадата. Най-внимателно ще се следят ключови щати с голям брой на електорални вота или считаните за крепости на републиканци и демократи, при които са възможни внезапни промени.

Какви са очакванията 

Проучванията показват предимство на кандидата на демократите с вероятност от 92% да спечели необходимите 270 електорални вота. Победата би трябвало отдавна да е отразена от пазарите и да не вълнува инвеститорите, ако тези избори бяха като всички останали досега. Но те разчупиха стереотипите още през първичните избори, когато разделението в основните партии достигна критична точка. То обхваща все по-силно цялото общество и противопоставя власт имащите политически и икономически кръгове със средната класа, която се бори с проблемите на стагниращите доходи и голямата задлъжнялост. Медийната кампания преди изборите не само не постави на дневен ред тези въпроси, но успя да измести вниманието от икономическите програми. И поради тази причина Wall Street предпочита кандидата, който залага на увеличение на данъците, а не на фискални стимули за повишаване на заетостта и БВП. 

Какво ще значи победа на Клинтън за финансовите пазари? 

Анализът на Saxo Bank за възможните 10 сценария след изборите започва с думата „война“. Като се абстрахираме от геополитическото показване на мускули и използването му в предизборната борба, може да очакваме следните ефекти върху цените:

  • Бум на Wall Street: комбинацията от президент на Демократическата партия с мнозинство на републиканците в Конгреса води до най-добро представяне на индексите в исторически план. Вероятно ще видим краткосрочен ръст, особено на финансовите акции. А защо не и на петролните компании, които също са сред големите донори на кампанията на Клинтън.
  • Доларът ще загуби срещу мексиканското песо, но може да се възползва от капиталовите потоци към акциите и да получи краткосрочна подкрепа от твърдата политическа позиция на новия президент.
  • Златото в такъв случай ще бъде под натиск, но ролята му на хеджиращ инструмент на геополитическите рискове ще се затвърди в още по-голяма степен. Спадът след изборите ще стане отлично време за покупки.

Победата на Тръмп ще има много по-стресиращ ефект върху финансовите пазари, защото е неочаквана:

  • Златото ще се превърне в най-печелившият инструмент за деня. 3% е напълно постижим ръст след новината, като покачването му ще зависи от силата на спада на другите инструменти.
     
  • Щатската валута също е убежище за инвеститорите при риск и несигурността ще активизира покупките на долари. Ръстът ще се окаже по-дълготраен при промяна в ръководството на Федералния резерв и политика на по-бързо нормализиране на лихвите.
     
  • Негативна реакция на индексите, която може да се окаже много силна и да надхвърли дори 5% през следващия ден. Такъв спад ще доведе до корекция на пазара, но не и до срив, защото някои индустрии (например свързаните с развитие на инфраструктурата или здравеопазването) ще станат интересни за инвеститорите.

Наскоро излезе интересен анализ на програмите за данъчни реформи на основните кандидати, който съпоставя икономическия растеж, бюджетния дефицит и заетостта. При Тръмп има повече стимули за сметка на дефицита, но и програмата на Клинтън не успява да спре спиралата на задлъжнялостта, в която се намира САЩ.

Затова не считам, че изборите ще променят съществено ситуацията на пазарите за година напред. Но те слагат край на периода, в който се игнорира факта, че растеж генериран от дългове и стимули може да продължава завинаги. През следващите пет години разумният инвеститор все повече ще се ориентира към икономики и сектори с устойчив растеж при активно управление на портфейла си.

*Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант в "Елана трейдинг"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ти представяш ли си Мадона колко *** трябва да направи за да си изпълниобещанието,най-малко 50 милиона ?Ще и трябват три живота на тая кандидатказа Гинес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
фъш.кия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"чувствам се депресиран .... мурзилажа не ме закача вече :(:(а ми оправяха настроението доскоро... като видя че има много по-глyпави от мен и ми става едно такова добро :):):)"Заобикалят те като кучешка *** на тротоара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 5
kloynat
преди 7 години
фед е избрало ве4е хиларито за президент така 4е стига сте разтягали локуми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 7 години
особенно твоята невежа натура ме радва много ... е леко ми е жал, но не можеш да ме виниш че не се опитвам да ви ограмотя .... но то да беше мур да ви го набия, а то акъл ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
khao, никой не е чак толкова ***, че да няма някой по-*** и от него. Дори ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"като видя че има много по-глyпави от мен и ми става едно такова добро"Колко трябва да си жалък за да се чустваш готино сред по-*** :-D.. Вдига ли ти се самочуствието, м? Хахахха жълкар нещастен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 години
чувствам се депресиран .... мурзилажа не ме закача вече :(:(а ми оправяха настроението доскоро... като видя че има много по-глyпави от мен и ми става едно такова добро :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
clwnjester
преди 7 години
Какъв плюс за долара бе? Който е писал тая статия да види колко е долара спрямо еврото в момента, и тогава да пише глупости ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
fri
преди 7 години
наистина ли не знаете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още