IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Традицията среща новите технологии във Винпром Ямбол

Нова бутикова изба ще прави лимитирани серии вина

09:02 | 24.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Освещаването на новата бутикова изба. <em>Снимка:&nbsp;Винпром Ямбол</em></p>

Освещаването на новата бутикова изба. Снимка: Винпром Ямбол

Нова бутикова изба за производство на лимитирани серии висококачествени вина, предназначени за ценители, откри Винпром Ямбол. Във винарната ще се винифицират както бели, така и червени сортове грозде, предварително селектирани още на лозето. За целта е подбран екип от майстори винари. Избата е разположена на площ от 500 кв. м. в нова сграда в базата и е с капацитет от 170 000 литра вино. От Италия е внесено оборудването за преработка на гроздето. Закупени са и български съдове за ферментация и съхранение, като цялата инвестиция възлиза на близо 1 млн. лв. Технологичният процес за производство на малки партиди в избата ще се използва за подобряване качеството на вината от серия Villa Yambol, които наскоро бяха отличени с Double gold medal за Мерло 2011, Best Mеrlot 2011 и сребърен медал за Cabernet Sauvignon от престижното винено изложение San Francisco International Wine Competition 2013, съобщи Красимир Аврамов, изпълнителен директор на компанията.

Гроздето за производството на бутиковото вино се бере ръчно, само сутрин, като се подбират най-добре узрелите и здрави плодове, така че селекцията се прави още на лозето. Транспортира се до избата в малки укрепени касетки, за да се съхрани непокътнато. Посредством селекционна лента в избата се прави още една проверка на качеството – зърно по зърно. След това гроздето постъпва в гроздомелачка, оборудвана с механизми за изключително деликатно третиране на зърната. И чрез машини от последно поколение се произвежда висококачественият гроздов елексир. Така с грижата, която се полага при отглеждането на гроздето, прибирането му, селектирането на плода преди ферментация и самата винификация, винарната заявява желанието си за повишаване качествата на произвежданите вина. А големите инвестиции в лозята и оборудване показват стремежа им за развитие и удовлетворяване на нуждите на потребителите. Качественото и разнообразно грозде от лозята ще се превърне във вино с основателни претенции за достойно място на пазара в България и чужбина.

По време на откриването но новата бутикова изба представители на общинска и областна администрация, партньори, собственици на винарни от района, ВИП гости от Ямбол и журналисти посетиха лозето от 900 декара, в което се отглеждат Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Тамянка, Пети Вердо и Александрийски Мискет за производството на лимитираните серии. Лозето е разположено на обширна площ и това позволява доброто развитие на различни сортове грозде в един и същ масив. Огромно предимство е също почвата, която в началото и края на лозето е различна, както и микроклиматът. Различните сортове зреят по различно време и това позволява гроздоберът, в зависимост от годината, да започне още август и да приключи през октомври. В новата винарна ще се използват също сортовете Совиньон Блан, Вионие, Юни Блан, Глера, Мускат Отонел, които се отглеждат в района на Тенево, Болярово и Тополица.

„Винпром Ямбол” ЕАД е най-старата винарска изба в Южна България с 90-годишни традиции в производството на вина и ракии. Създаден през 1924 г., днес той разполага с модерни бази в Ямбол и Стралджа и над 9 000 дeкара собствени лозови масиви. Общият капацитет за преработка на грозде е над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литрa. Производствените бази и лозовите масиви, в които се отглежда суровината, се намират в долината на р. Тунджа. Този райски кът се отличава със специфичния си микроклимат - мека зима и средно горещо лято, които са предпостав ка за равномерното зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати, с прилагане както на класически, така и на най-модерни технологии.

Лозовите масиви се обработват от нова и модерна техника, отговарящи на всички европейски изисквания, а отглеждането им е поверено на екип от висококвалифицирани агрономи, които ежегодно имат възможността да посещават техни традиционни партньори от Франция, Германия и Италия и да заимстват всички новости в бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още