IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продава шампанско Moet & Chandon от Първата световна война

Шампанското е солидна инвестиция за купувачите по време на периоди на пазарна нестабилност, твърдят анализатори

12:20 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;Sotheby&#39;s&nbsp;</em></p>

Илюстрация: Sotheby's 

Шампанско на производителя Moet & Chandon от реколта 1914 преди началото на Втората световна война ще бъде предложено на търг на Sotheby's в Лондон през ноември наред с бутилки, обхващащи период от 90 години, съобщава Bloomberg. Разпродажбата е посветена на 270-годишнината на винарната.

Още от бутилирането си вината се съхраняват в избите на Moet & Chandon в Еперней, Франция. В търга ще бъдат включени 270 бутилки от бяло шампанско и шампанско розе, както и 174 магнума и три двойни магнума.

Очаква се шестте бутилки от Grand Vintage Collection на Moet & Chandon от 1914 г. да донесат до 6000 паунда на лот от по две бутилки, а други седем бутилки от 1912 г. да бъдат пласирани за по 5200 паунда за лот. Три бутилки от 1928 г. се оценяват на по 2400 паунда, а лот от шест бутилки от реколта 1952 г. вероятно ще бъде продаден за 7000 паунда.

Moet & Chandon е собственост на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA - най-големият производител на луксозни стоки в света.

Разпродажбата на 13 ноември ще се проведе на фона на признаците за засилващо се търсене на вина от региони като Шампан, Рона и Италия спрямо по-слабия апетит към Бордо, на който се пада по-голямата част от пазара на инвестиции във вино. Индексът Liv-Ex Fine Wine 50 на водещите вина Бордо се повиши през август след четири поредни месеца на понижение. От началото на тази година показателят е нараснал с 4%.

"Шампанското е солидна инвестиция за купувачите по време на периоди на пазарна нестабилност", се посочва в доклад на Liv-ex. "Инвеститорите вече поглеждат отвъд традиционните избори като Krug, Cristal и Dom Perignon", отбелязват анализаторите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още