IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda отчете 7% спад на печалбата за тримесечието

Растежът на продажбите в САЩ и ползите от евтината йена са били компенсирани от мащабни разходи за разрастване на бизнеса

12:32 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Honda отчете 7% спад на печалбата за тримесечието

Печалбата на Honda е спаднала през първото фискално тримесечие, след като растежът на продажбите в САЩ и ползите от евтината йена за износа са били компенсирани от повишени разходи, тъй като компанията цели мащабно разрастване тази година, съобщава MarketWatch. 

Нетната печалба за второто тримесечие спада със 7% на годишна база до 1,25 млрд. долара. Оперативната печалба се повишава с 5% до 1,89 млрд. долара. Приходите нарастват с 16% до 28,9 млрд. долара. Анализаторите очакваха нетна печалба от 1,48 млрд. при приходи от 28,7 млрд.

Третият по големина японски производител на автомобили обяви, че ускоряването на продажбите в САЩ – най-големият пазар на компанията – е подпомогнал печалбата на фона на силното търсене за седана Accord.

Оперативната печалба е бил подкрепена и от слабата йена, която спадна рязко спрямо долара и направи японският износ на автомобили по-конурентен в чужбина.

Въпреки по-добрите продажби, печалбата на компанията бе под натиска на сериозните разходи за разширяване на производството и допълнително навлизане на развиващите се пазари.

Honda бе заделила 700 млн. долара за капиталови инвестиции през тази година – 18% ръст спрямо предходната година – за да увеличи производството и посрещне глобалните си цели за продажба на 6 млн. автомобила до края на 2017 г.

Компанията запазва прогнозата си за фискалната година, завършваща в края на март 2014 г. Тя очаква за периода нетна печалба от 5,93 млрд. долара и оперативна от 7,97 млрд. при приходи от 123,7 млрд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още