IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz навърши 113 години

Някои интересни факти от историята на най-популярната автомобилна марка

14:14 | 29.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 26 септември 1902 г. компанията Daimler Motoren Gesellschaft регистрира името Mercedes като търтговска марка. От този момент започва историята на най-известната автомобилна компания. С помощта на изданието Carsguru ви предлагаме някои интересни факти за нея.

Бързи карети

Първият агрегат на Карл Бенц – баща и основател на Mercedes, е показан на автосалона в Париж през 1887 г. В началото хората са твърде скептични към изобретението. За автомобила са наложени редица ограничения, в това число и за скорост. Той може да се движи с максимум 6 км/ч в града и с 12 км/ч извън него. По това време хората ги е страх от автомобилите, а същото важи и за конете, които са основният транспорт по пътищата на Германия.

Веднъж срещу Бенц е попаден иск, защото си е позволил да задмине полицейска карета на улица в града. Карл подходил хитро към ситуацията – започнал да вози на автомобила си полицаи и те му позволили да се движи по-бързо от каретите с коне. Въпреки това скептицизмът у хората останал.

Преломният момент настъпва през 1888 г., когато жената на Карл тръгва с автомобил към родителите си в градчето Пфорцхайм. Дамата изминава 106 км без никакви проблеми и цяла Германия разбира за предимствата на изобретението на Бенц.

По суша, вода и въздух

Знаете ли какво означава звездата с трите лъча от логото на Mercedes? В началото компанията не се е занимавала само с автомобили, а е работила още за морската и въздушната промишлености, като е подготвяла авиационни и корабни двигатели. Именно успехът на компанията в трите посоки е вдъхновил създаването на емблемата.

Звездата с 3 лъча символизира успехите на марката по суша, вода и въздух. Има обаче още една трактовка на емблемата, че автомобилите Mercedes са направени за удобство на този, който ги кара, на този който се вози в тях, и на този, който ги поддържа.

Псевдоним за автомобила 

Навярно мнозина знаят, че названието на марката Mercedes-Benz идва от женско име, но нещата не са толкова прости. Веднъж посланикът на Австро-Унгария Емил Елинек решил да вложи сериозна сума в компанията Daimler, защото предчувствал, че производството на автомобили ще започне да носи доходи. Неговата дъщеря имала доста странно име - Адриана Мануела Рамона Елинек, и за по-лесно я наричали Мерседес.

Всъщност името Mercedes идва от испански и означава „милосърдие”. В крайна сметка, след сливането на компанията с Daimler, е трябвало да се избере ново име. Причината е, че Daimler е била регистрирана като търговска марка в Германия. И Карл Бенц е избрал  Mercedes-Benz. 

Автомобил за Джобс 

Известно е, че любимият автомобил на Стив Джобс е бил  Mercedes-Benz SL 55 AMG. Той кара машината си без номера и я сменя на всеки 6 месеца. Компютърният гений има договор с местен дилър, като на 6 месеца връща машината си и получава нова.

Любопитното в цялата история е, че според законите в Калифорния имате цели 6 месеца на разположение да поставите номера на колата си, след като я купите. Точно преди да изтече този срок, Джобс връща автомобила на дилъра и взима нов и така на практика през цялото време кара без номера. А дилърът е още по-доволен, защото върнатите машини се продават като топъл хляб и на по-висока цена, защото са карани от Стив Джобс.

Изтребителят Mercedes-Benz T80

Известен е фактът, че компанията Mercedes е създадена от любителите на силни усещания. Карл Бенц, Готлиб Даймлер и Емил Елинек обичат автомобилните състезания и дори създават отбор. През 1939 г. е направен прототипът Mercedes-Benz T80 – състезателен автомобил, който трябва да постави абсолютен рекорд за скорост. 

Това обаче така и не става, тъй като разработката се проточва доста дълго време и в крайна сметка започва Втората световна война. След нея за автомобила е забравено и той отива в музея на компанията. А защо изтребител ще каже някой? Причината е, че двигателят на тази машина е заимстван от самолета Messerschmitt Bf 109, като това е възможно най-мощният мотор в този момент.

Rennwagen-Schnell Transporter 

Според мнозина това е най-красивият влекач, който човечеството някога е виждало. Mercedes Rennwagen-Schnell Transporter или просто „Синьото чудо” е произведен през 1950 г, като може да развие колосалните за времето си 170 км/ч, при това, когато е натоварен докрай.

Платформата представлява удължено шаси от Mercedes-Benz 300S. Двигателят е от същия модел, докато останалите елементи от екстериора са от Mercedes-Benz 180. За съжаление, оригиналният Rennwagen-Scnell Transporter така и не е оцелял до наши дни и в музея на компанията е само направена по-късно конструкция на машината.

Mercedes-Benz Gelandewagen 300 GD 

Това е 74-годишният Гюнтер Холторф, който обиколи цял свят зад волана на своя Mercedes-Benz Gelandewagen 300 GD. Пътешествието му е уникално, защото продължава и в момента – повече от 23 години. За този период са изминати 800 000 км, при това без сериозни повреди.

През цялото време Гюнтер е зад волана на своя приятел, който нарича Ото. Всички повреди Холторф отстранява сам. Германецът преминава през цяла Африка, а като цяло е посетил повече от 200 държави по света.

Култови кадри от историята на Mercedes можете да разгледате в публикацията на Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
993
преди 10 години
Браво за статията! Трябва да видите музея на Мерцедс в Щутгарт. Там ще разберете оше една подробност, която има българска връзка. Първият Мерцедес с пепелник е поръчан от българския цар Фердинанд! Има специална снимка и е описано като любопитан факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още