IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи разработиха революционен двигател

Електромагнитният агрегат не се нуждае от никакво гориво, нито пък от скъпи акумулатори

15:07 | 15.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Към момента се работи по едноцилиндров двигател от мотоциклет<em>. Снимка: Електро Хибрид Ауто ООД</em></p>

Към момента се работи по едноцилиндров двигател от мотоциклет. Снимка: Електро Хибрид Ауто ООД

Наши специалисти са напът да представят двигател от революционно нов тип. Той не се нуждае от никакво гориво, нито пък от скъпи акумулатори. Нарича се контролиран електромагнитен двигател и е разработен от българската фирма Електро Хибрид Ауто ООД, която го определя като стъпка в бъдещето.

"Ние изобретихме и патентовахме двигател от революционно нов тип - контролиран електромагнитен двигател. Нашето изобретение се базира на използването на един постоянен магнит, контролиран от електрически импулси. Тази генерално нова концепция за двигател е приложима не само в автомобилостроенето, а във всяка една област от човешкия бит", споделят българските специалисти пред Automedia.bg.

Казано накратко, това е двигател, който не се нуждае от никакво гориво, нито пък от скъпи акумулатори. Той може да бъде създаден на базата на всеки бутален агрегат, като се запази цялата му фабрична периферия - валове, скоростна кутия и др. Технологията е революционна, но същевременно проста - буталото се прави от четири постоянни магнита, а ролята на запалителна свещ играе метал с намотка, който се превръща в електромагнит и при подаването на импулс (искра) отблъсква буталото с огромна сила.

По този начин се получава машина, която е много близо до бленуваното "перпетуум мобиле". Контролирания електро-магнитен двигател се нуждае единствено от малко количество електроенергия (достатъчен е съвсем обикновен автомобилен акумулатор), която в процеса на работа се регенерира на почти 90%!

Изобретението на българските специалисти има приложение не само в автомобилостроенето. То може да бъде използвано, например, като генератор на електрическа енергия. В зависимост от големината на тока и магнитите може да се задвижват дори огромни машини.

Важна подробност е, че този новаторски агрегат е вече конструиран, работещ и изпробван. На компанията й предстои нелеката задача да популяризира своето изобретение, за да финансира развитието му. Към момента инженерите търсят средства, за да създадат прототип, който да представят на автомобилното изложение в Женева през март догодина. И така да привлекат вниманието на големите автомобилни компании.

Видео презентацията на двигателя вижте в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
sando1
преди 10 години
Инвестора, как може да публикувата подобни глупости!!! Това е подигравка с интелигентните ви потребители и начин да ги загубите. Такива "новини" са характерни за жълти медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
eldred
преди 10 години
Брави Investor i кое точно е революционното не разбрах? А мармота който завива шоколад върви ли в комплект с двигателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
deBill
преди 10 години
а дано ама на дали.то и сега има генератори и двигатели използващи постоянни магнити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още