IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият втори в Renault поема PSA Peugeot-Citroen

Карлос Таварес може успешно да управлява всяка автомобилна компания на планетата, смята бившият президент на Chrysler

16:29 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Таварес е известен и със страстта си към автомобилния спорт. <em>Снимка: Ройтерс </em></p>

Таварес е известен и със страстта си към автомобилния спорт. Снимка: Ройтерс

Бившият втори човек в Renault – Карлос Таварес, ще бъде новия ръководител на алианса PSA Peugeot-Citroen. Това съобщи агенция Bloomberg, според която смяната на настоящия шеф на PSA Филип Варен ще се осъществи през следващата година.

Карлос Таварес заемаше поста оперативен директор на Renault до лятото на тази година, когато влезе в конфликт с шефа на компанията Карлос Госн. Кандидатурата на 55-годишния португалец е била издигната именно от Варен и вече е одобрена от Съвета на директорите на PSA. Самият Варен ще навърши 62 години и смята да се оттегли от поста си, като това вероятно ще бъде официално обявено до края на тази седмица.

Само преди 3 месеца Таварес заяви пред медиите, че иска да ръководи някой от американските автомобилни гиганти GM или Ford. Тогава той призна, че няма шанс да оглави Renault, тъй като по думите му 59-годишният шеф на компанията Карлос Госн „ще остане завинаги на поста си”. Заради изявлението Таварес бе остро критикуван от вече бившата си компания, която го обвини в „корпоративна нелоялност”.

Само две седмици след изявлението си Таварес се срещна с Госн и поиска повече пълномощия, но му бе отказано. Босът на Renault все пак предложи на дясната си ръка да остане на поста оперативен директор, но Таварес отказа и напусна.

Цялата си кариера мениджърът е прекарал в Renault-Nissan, където стартира от инженер-изпитател в Renault още през 1981 г. През 2004 г. Таварес става изпълнителен вицепрезидент на Nissan, а през 2009 г. оглавява американското подразделение на японския производител. От 2011 г. е оперативен директор на Renault.

Таварес е едно от най-уважаваните имена в автомобилния бранш. Неслучайно бившият президент на Chrysler Том ЛаСорда наскоро обяви в интервю за Wall Street Journal, че португалецът може успешно да управлява всяка автомобилна компания на планетата.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още