IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ADAC призна, че е манипулирал конкурса "Автомобил на годината"

Редакторите на списанието дали 10 пъти по-голям вот на VW Golf

13:08 | 21.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen </em></p>

Снимка: Volkswagen

Грандиозен скандал избухна в Германия, след като се разбра, че германският автомобилен клуб ADAC е фалшифицирал резултатите от гласуването в конкурса "Автомобил на годината", съобщава Deutsche Welle.

За победител в конкурса бе обявен Volkswagen Golf, който според организаторите на събитието е получил 34 299 гласа от читателите на изданието на ADAC. Оказва се обаче, че за този модел са гласували едва 3409 души, а останалите са били "прибавени" от редакторите на списанието.

ADAC сами са признали за фалшификацията, твърди Daily Mail, уточнявайки, че решението за фалшификацията е взето именно от редакторите на изданието. Те самостоятелно преценили, че "велик автомобил като Volkswagen Golf е получил твърде малко гласове" и затова решили да увеличат резултата му.

Deutsche Welle от своя страна допълва, че след разкриването на машинацията шефът на отдела за връзки с обществеността на клуба и главен редактор на списанието ADAC Motorwelt Михаел Рамщетер е подал оставка от всичките си постове.

Нещо повече - напълно възможно е да започне разследване и на резултатите на предишните конкурси "Автомобил на годината", организирани от ADAC. Напусналият главен редактор Михаел Рамщетер вече е признал, че са манипулирани резултати както през 2013, така и през 2012 г. Една от разкритите фалшификации през 2012 г. е наградата "Gelber Engel", връчена на Audi. Оказва се, че вместо обявените 330 000 гласа, кросовърът на Audi е получил едва 76 000.

Според информациите съвсем скоро ще бъдат доказани и манипулации на конкурси за автомобили, организирани от други големи местни издания. Твърди се, че те са взимали подкупи от германските автомобилостроители, за да класират по-напред определени модели.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 10 години
аз не им вярвам, тъй като карам Волво и Сааб и те никога не попадат в най/добрите 10 коли по сигурност в немските " класации". Само да напомня, че ЕК доказа, че швабите наи/много лажат и с разхода на 100/км...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Винаги се е говорело, че германските издания не са безпристрастни към техните марки и най-вече към WW, но не съм очаквал да се изложат толкова. Чета Autobild редовно, но сега вече не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
Вярвах на ADAC. Какво разочарование... и то от германци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Веско
преди 10 години
Че на някой пука ли му за тези класации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още