IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автокомпании връщат наградите на ADAC

Причина са съмненията за фалшификации при гласуванията

13:06 | 12.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Автокомпании връщат наградите на ADAC

Германските автопроизводители Daimler, BMW, Porsche и Volkswagen ще върнат наградите „Жълт ангел” на организацията, която ги връчва – немския автомобилен клуб ADAC. Те са взели това решение след скандала, избухнал заради фалшификации на резултатите от гласуването за „Най-добър автомобил на Германия за 2013 г.”, съобщава Deutsche Welle.

Представители на компаниите обявиха, че наградите имат смисъл само тогава, когато напълно обективно отразяват общественото мнение. В същото време манипулацията при преброяването на гласовете, в която бе уличен ADAC, сериозно е подкопала доверието към най-големия автомобилен клуб в Европа.

Скандалът избухна през януари, когато се оказа, че от ADAC са увеличи близо 10 пъти гласовете на победителя в конкурса Volkswagen Golf. Оказва се, че манипулацията е засегнала всички участници, тъй като бе обявено, че са гласували 300 000 души, а реално те са били едва 70 000.

Освен това се разбра, че това съвсем не е първият подобен случай. Одиторската компания Deloitte разкри, че фалшификациите вървят от няколко години. Представители на ADAC са давали наставления на свои членове как да гласуват, а след това са разменяли местата в крайното класиране на един или друг модел. Грешките са били допускани не само умишлено, но и по технически причини.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Повече за автомобилния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още