IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kia пуска нов хибрид и 7-степенна трансмисия

Новата скоростна кутия ще намали разхода и ще подобри ускорението спрямо сегашния автоматик с 6 степени

13:36 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Концептът GT4 Stinger, който компанията представи в Женева. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Концептът GT4 Stinger, който компанията представи в Женева. Снимка: Ройтерс

Kia представи на автосалона в Женева нов хибриден агрегат, както и 7-степенна роботизирана скоростна кутия с два сухи съединителя, която догодина ще замени настоящата 6-степенна трансмисия. Новата скоростна кутия, по думите на корейците, ще намали разхода на гориво със 7% и времето за ускоряване от 0 до 100 км/ч с 5%.

Що се касае до новия хибриден агрегат, в него влизат двигател с вътрешно горене, снабден с механичен компресор с електрическо задвижване, който позволява увеличаване на въртящия момент на ниски обороти. Характеристиките на мотора засега се пазят в тайна.

В системата е включена и 48-волтова батерия от оловен карбонат, която според нейните създатели е по-подходяща за вторично използване и не се нуждае от толкова активно охлаждане като литиево-йонните батерии. 

Акумулаторът задвижва както компресора, така и малък електоромор, който работи в два режима на мощност. При първия той се комбинира с двигателя с вътрешно горене, като увеличава общата мощност на агрегата при рязко ускоряване. При втория вариант автомобилът се движи само на електричество, а батерията се зарежда със система за рекуперация на електрическата енергия.

По думите на представителите на Kia, този хибриден агрегат ще бъде в основата на бъдещите модели на компанията с комбинирано задвижване. Корейците са на мнение, че новата технология ще им позволи да свалят с около 25% нивото на вредни емиси СО2 и да повишат производителността на агрегатите си с 15-20%.

Повече от автомобилния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още