IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW може да получи суперзарядните на Tesla

Двете компании водят преговори за сътрудничество в сферата на електрическата мобилност

11:25 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Model S на една от зарядни станции на компанията. Снимка: Tesla </em></p>

Model S на една от зарядни станции на компанията. Снимка: Tesla

Базираният в САЩ производител на електромобили Tesla и германската компания BMW водят преговори за сътрудничество в областта на електрическата мобилност, съобщава Ройтерс. Агенцията се базира на информация от двете автомобилни компании.

В средата на миналата седмица представители на Tesla и BMW са се срещнали, за да обсъдят възможностите за повишаване на практичността, а от там и на популярността на задвижваните с електричество автомобили.

Пред Ройтерс от BMW посочват, че по време на срещата са обсъждали развитието на електрическата мобилност на международно ниво, но не дават допълнителни подробности.

Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск обаче потвърди, че са били разглеждани възможностите за насърчаване използването на електрически превозни средства. А една от обсъжданите идеи е била Tesla да сподели с BMW своите суперзарядни.

Въпросните станции на американската компания позволяват зареждане на батериите на електромобила за само 20 мин. Те са разположени на основни пътни артерии, разполагат със соларни панели, а използването им от клиентите на Tesla е напълно безплатно.

"Ще се радваме, ако други автомобилни компании използват нашите зарядни станции. Или сами изградят такива, използвайки технологията ни. Винаги можем да постигнем споразумение в тази посока", заяви Мъск.

Все още няма яснота дали Tesla ще предостави технологията на BMW или ще позволи на електрическите модели на германския производител да използват нейните суперзарядни. Те се различават от тези на останалите производители - General Motors, Ford, Chrysler, BMW, Daimler, Volkswagen, Audi и Porsche, които вече поеха ангажимент за общ стандарт за зарядните станции.

През миналата седмица Елон Мъск заяви, че компанията му ще предостави патентите си на конкуренцията. Тогава обаче не бе пояснено дали ще бъде разсекретена и технологията на суперзарядните.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още