IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla избра Невада за новия си завод за 5 млрд. долара

В завода ще се произвеждат батерии, ключови за следващото поколение електромобили

11:26 | 05.09.14 г.
<p>
	Автомобил на&nbsp;Tesla и зарядна станция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Автомобил на Tesla и зарядна станция. Снимка: Ройтерс

Американската компания Tesla Motors Inc e избрала щата Невада за изграждането на нов завод за батерии на стойност 5 млрд. долара, обяви губернаторът на Невада Брайън Сандовал в четвъртък, цитиран от Ройтерс. В завода ще се произвеждат батерии, които ще бъдат ключови за следващото поколение електромобили.

Базираният в Калифорния производител на електромобили все още работи върху окончателните детайли на завода, където ще се правят по-евтини и по-ефективни батерии за бъдещите коли на Tesla, включително за Model 3 на стойност 35 хил. долара, който се очаква през 2017 г.

Японската Panasonic Corp ще произвежда литиево-йонни клетки за батериите и ще финансира част от строителството на завода, който се счита за ключов за амбициите на Tesla да се конкурира с основните производители на автомобили. В надпреварата за местоположение на завода бяха още Калифорния, Тексас, Аризона и Ню Мексико.

Невада обеща на Tesla над 1 мрд. долара под формата на данъчни облекчения за 20-годишен период.

Главният изпълнителен директор на компанията и неин съосновател Елън Мъск заяви, че офертата на Невада не е била „най-големият пакет от стимули“, но са избрали щата, защото „може да прави нещата бързо“ и „да върши работа“.

Предложението на Невада трябва да бъде одобрено и от щатските власти.

Строителният терен се намира в индустриален парк в окръг Стори, на около 24 км източно от град Рино. Едва около 4 хил. души живеят в окръга.

През юли Мъск заяви пред инвеститори, че Tesla ще покрие между 40 и 50% от разходите за изграждане на завод за литиево-йонни батерии, Panasonic ще финансира между 30 до 40%, а избраният щат ще отпусне 10%.

„Други индустриални партньори“ ще осигурят между 10 и 20% от необходимата инвестиция за завода, наречен от компанията „Tesla Gigafactory“ (Гигафабриката на Tesla), по думите на Мъск през юли.

Компанията, която работи на загуба, очаква да произведе над 60 хил. автомобила през 2015 г. след значителните разходи тази година в разширяване на съществуващия й завод във Фримонт, Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още