IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla Motors ще спонсорира музей в чест на Никола Тесла

Компанията ще даде 1 млн. долара за изграждането на научен център в Лонг Айлънд

10:32 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ученици в музея на Никола Тесла в Белград. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ученици в музея на Никола Тесла в Белград. Снимка: архив Ройтерс

Американската компания за производство на електромобили Tesla Motors ще отдели 1 млн. долара за построяването на нов музей в Лонг Айлънд в чест на сръбско-американския изобретател Никола Тесла, съобщава Market Watch.

Научният център ще бъде издигнат на мястото на лабораторията на Тесла, където той построил 57-метрова предавателна кула, която използвал в експериментите си за безжично снабдяване с енергия. Кулата била построена с помощта на финансиста Джей Пи Морган, който спонсорирал Тесла с над 150 хил. долара за изграждането ѝ в края на 19-ти век.

През 2012 г. мястото попадна във фокуса на инициатива за групово финансиране, целяща да предотврати продажбата му на строители и да се започне проектът за музея.

Изпълнителният директор на компанията Илон Мъск пък обеща да бъде поставена зарядна станция от мрежата на компанията Supercharger в бъдещия музей. „Мрежата Supercharger вече е най-голямата мрежа за бързо зареждане на планетата, като тя е и най-бързо разрастващата се“, написа той в Twitter.

Новината за музея идва в края на тежка седмица за акциите на компанията, през която цената им падна с 3,7%. По време на празниците около 4 юли катастрофа на автомобил Model S на Tesla, за който се предполага, че е бил откраднат, напомни за опасенията от неизправности на батерията, предразполагащи я към запалване. Колата се е разцепила на две, след като се е ударила в стълб и в други автомобили, като едната половина се е запалила.

По-рано през седмицата пък излезе информация, че компанията е съдена в Китай за нарушаване на авторски права.

Този четвъртък се навършиха 158 години от рождението на гениалния учен Никола Тесла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още