IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои автомобилни компании ще напуснат пазара на Русия?

Suzuki, Cherry, Citroen, Peugeot и Honda вероятно ще последват General Motors

14:12 | 20.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на Volkswagen в Калуга<em>. Снимка: Ройтерс&nbsp; </em></p>

Заводът на Volkswagen в Калуга. Снимка: Ройтерс 

Поне още пет автомобилни компании вероятно ще напуснат пазара в Русия заради икономическите проблеми на страната. Така те ще последват General Motors и Sang Yong Motor, които вече обявиха, че закриват своите предприятия в страната.

Според руски медии Suzuki, Cherry, Citroen, Peugeot и Honda са следващите компании, които не виждат смисъл да продават коли и да инвестират в един от най-големите пазари на планетата, който през последните месеци се сви до рекордно ниски нива.

Продажбите на Suzuki са спаднали със 73% в сравнение с миналата година. Същото намаление отчитат и китайците от Cherry. При Peugeot и Citroen резултатите са направо катастрофални - едва 800 коли за първите 2 месеца, както и при Honda, която за януари и февруари на 2015 г. отчете само 636 продажби.

Според експерти подобни резултати обричат марките на голям пазар, какъвто е руският. Някои от тях са на мнение, че Ford също ще се оттегли. Компанията вдигна цените на своите модели с 23%, в резултат на което нейните продажби паднаха със 70% през тази година. На всичко отгоре Ford има цели два завода на територията на страната.

Според друго издание - "Московски комсомолец", проблемите в автомобилния бранш на Русия тепърва ще се задълбочават. Доказателство за това са зачестилите спирания на производството в заводите, собственост на големи западни компании. Този на Ford не работи от 16 март заради стачка, докато в предприятието на Renault работният процес бе прекратен за близо месец - от 16 февруари до 10 март. Заводът в Калуга, където се сглобяват моделите на Citroёn и Mitsubishi, спря дейността си за периода 24 февруари - 9 март.

Проблеми имаше и в двете предприятия на Volkswagen в Русия. В Нижни Новгородод, където е съсредоточено производството на Volkswagen и Skoda, от началото на март до края на април е въведена 4-дневна работна седмица. А в Калуга е спряно сглобяването на Audi Q5, Q7 и А7.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 9 години
Всъщност, срив има в производството и продажбата на автомобили, но апокалипсиса се привижда само в платените драскачи и клакьори.Всички производители и продавачи, които напускат пазара са с малък пазарен дял, общо около 6-7 %.http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry_in_Russia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Добра новина само в кухата ти кратуна.. *** :) Загуба на хиляди работини места. данъци и т.н ще е добра новина, само когато долара стане 0,40 ст :)Както беше предвидим скоро :) хахахах :) май трябваше да стане в ркая на тая година а?:) Бре много луди има извън лудницата :) Това като стане ми се обади..:) Лично и на ръка ще ти броя $1000 или евра.. или лева.. или квото си избереш:))Новината е зле от вякъде - още повече, че вече няма останал чисто руски авто производител, който " да се възползва". При Лада, положението е още по трагично..Там от месеци са на 3 дневна раб. седмица..Продажбите на нови автомобили са на катастрофално ниски нива..за всички марки..за жалостще има оше излезли от там до края на годината.. около 10 ще са..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 17
hevito666
преди 9 години
....ей - *** лабораторни , ....това е добра новина за Русия !.... и пак ви напомням - *** е от село Блатино !!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
mick
преди 9 години
Сега харчат пари при напускането, след 2 години пак ще искат да се връщат и пак ще харчат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 10
Ironhorse
преди 9 години
Ми на мен това ми прилича на бягане през глава, без да се обръщаш.Само не знам, как така китайските другари се изтеглят - Cherry.Някак си това не е по другарски и не подкрепят другаря Путин, значи са русофоби.Айде в списъка на русофобите и повече никакви визи за Матушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
Internet
преди 9 години
Даже си мисля, че по два-три пъти ще напускат. За да има повече шоу...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още