IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между ръководителите на Volkswagen върви към решение

Председателят на борда Фердинанд Пиех заяви, че не се опитва да отстрани изпълнителния директор

19:33 | 23.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">Мартин Винтеркорн и Фердинанд Пиех.&nbsp;</span><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Винтеркорн и Фердинанд Пиех. Снимка: Ройтерс

Председателят на Volkswagen AG Фердинанд Пиех се опитва да потуши борбата за надмощие, която избухна преди две седмици, като заяви пред вестник Bild, че е съгласен да работи заедно с главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, съобщава Bloomberg.

В първите си публични коментари, след като по-рано този месец оспори властта на изпълнителния директор, Пиех каза за Bild, че двамата са изгладили различията си. „Не се опитвам да отстраня Мартин Винтеркорн“, бе цитиран той от изданието.

Въпреки че членовете на борда вече изразиха подкрепата си за Винтеркорн в изявление от 17 април, миналия четвъртък напрежението отново пламна, когато германската телевизия NDR и информационната агенция PDA съобщиха, че Пиех се опитва да отстрани Винтеркорн преди годишната среща на акционерите на Volkswagen, насрочена за 5 май.

Без да посочват източниците си и двете медии заявиха, че Пиех е посочил Матиас Мюлер, директор на Porsche, и Уинфрийд Вахланд, ръководител на чешките Skoda, за евентуални наследници.

Бъдещето на Винтеркорн бе поставено под въпрос, след като на 10 април Пиех заяви пред списание Der Spiegel, че се дистанцира от бившия си довереник и вече не желае той да бъде следващият председател на компанията. Признанието не беше придружено от каквито и да е обяснения и дойде като удар за изпълнителния директор, който доведе компанията до рекордна печалба и я доближи максимално близо до лидера в индустрията Toyota.

В изявлението си от миналия петък управленският орган на надзорния съвет на Volkswagen заяви, че Винтеркорн е „възможно най-добрият“ изпълнителен директор на базираната в Германия компания и има „пълната подкрепа“ на групата. Шестте члена на органа, сред които е и Пиех, обявиха, че през февруари планират да предложат на целия борд договорът на Винтеркорн да бъде удължен до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още