IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Южна Корея ще проверява дизелови автомобили на Volkswagen

Според публикации в медиите американското министерство на правосъдието започва криминално разследване срещу концерна заради манипулациите

11:35 | 22.09.15 г.
<p>
	Ако южнокорейските власти установят проблеми в дизеловите автомобили на VW, проверката може да обхване и всички германски дизелови автомобили. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако южнокорейските власти установят проблеми в дизеловите автомобили на VW, проверката може да обхване и всички германски дизелови автомобили. Снимка: Ройтерс

Скандалът, в който се въвлече Volkswagen (VW), се разраства. След като компанията призна, че е манипулирала начина за измерване на вредните газове на дизеловите автомобили в САЩ заради разследване на американската Федерална агенция за защита на околната среда, Южна Корея обяви, че също ще провери три от дизеловите модели на автомобилния производител, съобщава Ройтерс.

Акциите на компанията се сринаха с почти 20 на сто в понеделник след съобщението на американската агенция, че я грози глоба в размер на 18 млрд. долара заради манипулацията. Правителството на САЩ междувременно задължи концерна да изтегли 482 хил. леки автомобила, продадени продадени в страната в периода 2009-2015 г.

Агенцията обвинява компанията, че е внедрила в модели на марките Volkswagen и Audi забранен софтуер, с който се изключва контрола върху емисиите при движение на автомобилите.

Според публикации в медиите американското министерство на правосъдието започва криминално разследване срещу концерна.

Южна Корея ще провери моделите Jetta, Golf и Audi A3, произведени през 2014 г. и 2015 г. "Ако южнокорейските власти установят проблеми в дизеловите автомобили на VW, проверката може да обхване и всички германски дизелови автомобили", съобщават от екоминистерството на страната.

Германските съперници Daimler и BMW побързаха да съобщят, че обвиненията срещу VW не се отнасят до тях. Европейската комисия (ЕК) обяви, че поддържа контакт с VW и американските регулатори, но е твърде рано да се каже дали автомобили на VW в Европа също са засегнати от манипулацията.

Говорител на VW в Австралия съобщи, че компанията се е свързала с централата в Германия с молба за съвет за това как да се процедира и дали очакваните автомобили, продавани в страната, също са засегнати.

Предстои да се изясни каква ще бъде крайната стойност на скандала за VW. Продажбите на засегнатите от манипулацията модели са вече спрени в САЩ и Канада.

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел изрази загриженост, че скандалът може да навреди "на основателно отличната репутация на германската автомобилна индустрия". Германското правителство е наредило освен това "задълбочени проверки" на всички дизелови модели на Фолксваген от независими експерти, съобщи за в. "Билд" министърът на транспорта транспорта Александър Добринт, цитиран от Франс прес, съобщава БТА.

Южна Корея е изключително важен пазар за германските автомобилопроизводители. Продажбите им в страната се увеличават след сделката за свободна търговия. Вносът на превозни средства от Германия е нараснал с 18,2% до 4,5 млрд. долара през първите осем месеца на 2015 г., сочат митническите данни. На годишна база ръстът е още по-силен – над 42%.

Френският министър на финансите Мишел Сапен също заяви днес, че е необходимо разследване "на европейско равнище". Той посочи, че е необходимо да се проверят и другите европейски автомобилопроизводители за съответствие с изискванията за околната среда, за да бъдат успокоени гражданите, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още