IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Volkswagen с опазването на околната среда растат

Обвиненията, че компанията е манипулирала данни за софтуер за вредните за околната среда емисии може да й костват 6,5 млрд. евро

16:45 | 22.09.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемите на Volkswagen с опазването на околната среда растат

Volkswagen работи ускорено по изясняване на нередностите, засягащи специфичен софтуер, използван в дизеловите двигатели за покриване на стандартите за опазване на околната среда, съобщи компанията от Волфсбург, цитирана от Bloomberg.

Проблемът се отнася до 11 млн. автомобила и може да коства загуби в размер на 6,5 млрд. евро, изчислява компанията. 

Само за няколко дни, след като стана ясно за наличието на проблема, компанията загуби 25 млрд. евро от пазарната си капитализация. Акциите й поевтиняха с 38% само за два дни. Очаква се в сряда (23 септември) ръководството на VW да се събере на среща, за да обсъди проблема. 

Скандалът се разрази след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ - EPA, съобщи на 18 септември 2015, че VW е манипулирал данните от тестовете на софтуер за вредните за околната среда емисии, което изправи компанията пред глоби за над 18 млрд долара.

Регулаторите във Франция, Германия и Южна Корея също започнаха свои разследвания по казуса. Самият канцлер на Германия Ангела Меркел се произнесе по скандала с коментара, че се надява възможно най-скоро фактите да са "на масата". 

Сега на фокус е и 68-годишният изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн, който поднесе своите извинения и обеща да върне доверието на потребителите.

Засегнатите от предполагаемата сманипулация са следните модели:

• Jetta (2009 – 2015)
• Beetle (2009 – 2015)
• Audi A3 (2009 – 2015)
• Golf (2009 – 2015)
• Passat ( 2014-2015)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
ksarax
преди 8 години
И с какво точно те мамят като потребител. Няква измислена норма дето сигурно никой не спазва, но сега стрелят по голфовете що щяха да правят завод знаем къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
scott
преди 8 години
По некой път се посирам от смех. И това е ТОЗИ път.КАКАВА ЕКОЛОГИЯ?!?!?!?!? ВОЕННИ САМОЛЕТИ ТИ КРЪСТОСВАТ, РАКЕТИ ТИ УНИЩОЖАВАТ ЗЕМНАТА АТМОСФЕРА СЪС ВСЕКО ИЗЛИТАНЕ, АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ БЪЛВАТ ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ И БОМБИ! И!: на тоз фон дребния потребител-производител требав да му бъде изваден гръцмуна и да вика "спасете природата+!?!?!?!? НЕТ,НАЙН И НИХТ! Първо ГОЛЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ, МОЛЯ. АКО НЕ ТЕ, И НИЕ НЕМА......АК 47 ПО-ДОБРЕ ОТ ПРИВЕДЕНА СТОЙКА ПАРТЕР ПРАД ***! ИЛА ПА ХИТРЕЦИ, ДЕТ ИСКАТ ДА ВИДАТ КОЛКО ПРОСТИ КОНСУМАТОРИ МОЖЕ ДА ИМА....за тех - направо атомна бомба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
точно казано. На Ексон няма да му хареса кола която гори 5/100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
Jetta (2009 2015) Beetle (2009 2015) Audi A3 (2009 2015) Golf (2009 2015)и от 2009 до сега къде е бил регулаторът?6 години? до сега ги допускаха сега изведнъж олеле *** те били вредни......тва си е мафия от най висок ранг и това са ходове за наказване на държави,банки борси с подобни ходове....как искам само 5 ме4ока и лебеди да доближат до борсите в сащ тогава ше идат на отрицателни територий като абсолютни стойности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Пхаххахах ако тея прости американци извадят поне една тяхна напикана марка, казвам поне ЕДНА, която да е по-добра от немските коли ше им отворя една бира с капачка ....... *** нещастниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Атаката срещу ЕС и Германия тече с пълна сила и по всички фронтове!Фак УСА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още