IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да изкупи обратно 115 хил. автомобила в САЩ

Това обаче може да е сложен процес, който да отнеме до 2 години

13:27 | 07.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen може да изкупи обратно 115 хил. автомобила в САЩ

Германският автомобилопроизводител Volkwagen вероятно ще изкупи обратно 115 000 автомобила в САЩ заради скандала с манипулираните данни за отделяните вредни газове от дизеловите автомобили на компанията, пише германският всекидневник Süddeutsche Zeitung.

Вестникът отбелязва, че базираната във Волфсбург компания очаква или да върне парите за покупката на една пета от дизеловите автомобили, засегнати от скандала в страната, или да предложи нов автомобил със значителна отстъпка в цената.

Volkswagen очаква, че останалите автомобили ще трябва да бъдат съществено коригирани, което ще означава значителни разходи за части и продължително оставане в гаража, отбелязва изданието.

Ръководителят на марката VW Херберт Дис заяви във вторник, че е убеден в постигането на споразумение със американските регулаторни власти по въпроса за коригирането на 500 000 автомобила в съответствие с американските закони за вредните газове.  

Директорът на VW US Михаел Хорн обяви през октомври, че едно обратно изкупуване би било сложен процес, който може да отнеме до две години. Засега VW не успява да постигне споразумение с американските власти за метода, по който да бъде отстранен нареченият Defeat Device софтуер.

В средата на септември стана ясно, че Volkswagen е инсталирал в около 11 млн. дизелови автомобила специализиран софтуер за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии в тестови лаборатории. Около 8 млн. от засегнатите коли според VW са в страни от ЕС. От тях 2,8 млн. са в Германия, а  преди месец стана ясно, че 5700 нови коли от марките Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер. 

Германският автомобилен концерн назначи съдията-звезда Кенет Файнбергкойто се стреми към бързо извънсъдебно споразумение в САЩ относно аферата с манипулираните данни за отделяните емисии вредни газове.

САЩ пък увеличиха натиска, след като властите в страната решиха да заведат граждански иск за нарушаване на американските закони за борба със замърсяването срещу германския автомобилен гигант  и неговите луксозни марки Audi и Porsche, от които искат обезщетение, което може да възлезе на най-малко 18 млрд. долара. 

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още