IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с възглавниците на Takata придобива катастрофални размери

Очаква се сервизната акция заради дефектните елементи да засегне до 90 млн. автомобила

17:32 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Мащабното изтегляне от пазарите на автомобили, оборудвани с опасните въздушни възглавници на японската компания Takata тепърва ще се разраства и ще придобие направо катастрофални размери, съобщава Ройтерс.

Към момента сервизната акция, при която трябва да бъдат заменени дефектните елементи, е засегнала около 25 млн. автомобили само в САЩ. Очаква се в най-близко бъдеще обаче броят на подлежащите на изтегляне и ремонт превозни средства да достигне между 70 и 90 млн. бройки, което е 40% от целия автопарк на страната. 

Експертите са категорични, че вече изтеглените в сервизите автомобили няма да могат да преминат необходимото сервизно обслужване до края на 2019 г. Проблемът при тях е наличието на клапан във въздушната възглавница, който при задействане се „изстрелва“ в салона и може да нарани някой от возещите се. Устройството може и само да се задейства, без да има инцидент на пътя.

До момента въздушните възглавници Takata са станали причина за смъртта на 10 души, а други над 100 са получи травми. С предпазното средство на японската компания са оборудвани голяма част от водещите световни марки, в това число японските Toyota, Nissan, Honda и Mazda, германската BMW и марките на концерна General Motors. 

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още