IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавария дава Volkswagen на съд

Пенсионният фонд на провинцията е загубил сериозна сума заради инвестициите си в привилегировани акции на компанията

13:54 | 02.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бавария ще съди германския автомобилен концерн Volkswagen за обезщетения заради последиците от скандала Дизелгейт, предава DPA. Става дума за спада в цената на акциите на компанията, който е навредил на баварския пенсионен фонд, пояснява баварският финансов министър Маркус Зьодер.

Така Бавария става първата провинция, който ще вкара случая в съдебна зала.

„Бавария н трябва да съди Volkswagen", заяви Зьодер. „Пенсионният фонд ще подаде иск за обезщетение през септември пред съда в Брауншвайг“, добавя той. „Ние също така сме правно задължени да се грижим за служителите ни. Става дума за правен спор, който според нас има основание“.

Предисторията на решение за съдебното дело е сериозна загуба на стойност от акциите на VW, след като през септември миналата година дизеловият скандал стана публично достояние. От тогава привилегированите акции на VW загубиха повече от 40 на сто от стойността си. 

Във формата на милиарден пенсионен фонд за държавни служители Бавария държеше към септември 2015 г. около 58 000 привилегировани акции. „Заради нарушението на задължението за оповестяване на информация от страна на VW баварският пенсионен фонд пострада сериозно от срива в цените. Ние искаме да си получим обратно парите от VW. По-конкретно става дума за не повече от 700 000 евро", се казва в изявлението.

Междувременно от вторник Южна Корея спря продажбата на 80 модела на Volkswagen и наложи глоба от 14 млн. евро на германския автомобилостроител заради проблеми със сертификацията. Едновременно с това продължава разследването по скандала с манипулираните дизелови двигатели.

Министерството на околната среда на страната уточни, че забраната обхваща 83 000 коли от 80 модела, както и че замразяването на продажбата им е свързана с фалшифициране на документи за нивата на газовите емисии и шума.

Преди две седмици групата от Волфсбург предприе изпреварващи действия, като обяви временно спиране на продажбите в Южна Корея на няколко модела заради проблеми със сертификацията. Говорител на концерна обясни това решение с "нередности" при процеса на оценката за съответствие на тези модели и преговори с южнокорейските власти относно данните, предоставени от автомобилостроителя, като размерите, теглото и типа двигател.

В края на юни високопоставен служител в южнокорейското подразделение на Volkswagen беше задържан в рамките на разследването с манипулираните двигатели. 

Групата, която произвежда 12 марки - Volkswagen, Audi, Seat и т. н. - призна през септември 2015 г., че е поставила софтуер на 11 млн. свои дизелови автомобила в цял свят, за да ги представи за по-малко замърсяващи околната среда.

През ноември южнокорейското правителство нареди на VW да изтегли 125 500 дизелови коли, продадени в страната, и му наложи глоба от 14,1 млрд. вона.

Днешното решение според министерството на околната среда означава, че Сеул анулира сертификацията на 68 процента от фолксвагените, продавани в страната от навлизането на производителя на южнокорейския пазар през 2007 година.

Продажбите на Volkswagen в Южна Корея потънаха с 33 процента през първото тримесечие до 12 463 коли. През 2015 година групата е продала в страната 69 000 автомобила.  

Повече по темата - тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ако видиш, че кокошката ти е болна, биеш ли я?Нека заведат дело и акциите ще потънат с още 40%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още