IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече тества автономно движещи се коли?

Компанията работи в две направления – над собствени автомобили и над развитието на софтуер за роботизирани коли

17:03 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple вече тества автономно движещи се коли. Роботизираните коли се движат по кратки отсечки в определена зона, пише New York Times в съботния си брой, като се позовава на свои информирани източници. Самият Apple никога досега не е потвърждавал, но не е и отричал наличието на подобен проект за разлика от други компании от технологичния бранш, като Google и Uber.

Bloomberg предаде още през юли, че Apple фокусира усилията си върху развитието на софтуер за роботизирани коли, вместо да изгражда свои собствени автомобили, макар че същевременно работата върху електрически автомобил продължава. Според агенцията това предоставя на Apple по-голяма гъвкавост, ако все пак концернът реши да обедини усилията си с утвърден производител на автомобили или да купи такъв. 

Сега New York Times и Wall Street Journal пишат, че във връзка с тази промяна на стратегията десетки служители са напуснали проекта. Според предишни публикации в екипа е имало над 1 000 служители.  

Сега той се води от Боб Мансфийлд. Хардуерният специалист и близък сподвижник на покойния съосновател на компанията Стив Джобс първоначално смяташе да напусне Apple през 2012 г., но беше убеден от Тим Кук да остане да оглави новосъздаденото тогава технологично подразделение и да носи отговорността за технологията за мобилни устройства и чипове. По-късно той се пенсионира, но сега Кук отново го е привлякъл в компанията, за да поеме този екип.

Според информацията на двете медии обаче разработката е спъвана от технически затруднения и неяснота за стратегията. Apple не може да намери начин да се отличи значително от останалите производители на автономни автомобили, твърди New York Times.

За подобен проект в рамките на компанията от Купертино се спекулира от началото на 2015 г. Тогава се заговори, че проектът носи кодовото име „Project Titan“. Анализатори заявиха, че компанията търси спешно нови източници на приходи на фона на засищането на пазара на смартфони, с което се сблъсква iPhone.

Google работи още от 2009 г. над софтуер за роботизирани коли и междувременно представи собствени двуместни автомобили. Интернет концернът предлага технологията си на автомобилния бранш, но досега има само един пилотен проект с Fiat Chrysler, при който са били преоборудвани 100 минивана.

Междувременно и услугата за поръчване на споделени пътувания Uber започна тестове на своя софтуер за автономно пътуване в коли на Volvo в Питсбърг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още