IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Измамният софтуер е легален в Европа

Адвокатите на компанията тръгват в контраатака, Матиас Мюлер иска разследването да приключи преди рокадата в Белия дом

18:17 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандалният софтуер, използван от Volkswagen за заблуждаване на тестовете за вредни емиисии, не е бил в нарушение на европейските закони, обяви компанията в петък. Това е първата по-агресивна защитна стъпка на VW срещу потенциални съдебни искове на Стария континент.

До момента германският концерн е предложил обезщетения само на американските клиенти на проблемните си дизели - малко над половин милион души. Европейските купувачи - надхвърлящи 11 милиона - получават само безплатна корекция. Еврокомисията притиска компанията да помисли и за тях, но до момента Volkswagen отказва.

В средата на октомври испански съд постанови първото обезщетение в полза на клиент на VW и наложи глоба на местното поделение на компанията. В резултат сега потребителските организации в Испания открито призозават клиентите да се присъединят към колективен иск срещу компанията. 



"Софтуерът, съдържащ се в автомобили с двигателя EA-189, от гледна точка на Volkswagen не е незаконен по смисъла на европейското законодателство", се казва в писмено обръщение на компанията. VW уточнява, че въпреки това ще продължи да извършва безплатна корекция на засегнатите автомобили, но само от "добра воля". Освен това няма надеждно средство да се определи колко вредни са азотните съединения, изпускани от моторите със заблуждаващия софтуер, подчертават юристите на компанията.
 

 

Междувременно главният изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер призна пред германски журналисти, че се надява споразумението с американските власти за размера на обезщетенията да бъде сключено максимално бързо, преди смяната на властта във Вашингтон. Мюлер призна, че е "разочарован" колко дълго се е проточило разследването, но увери, че преговорите с американските държавни регулатори вървели "много добре".

През миналия месец концернът и щатската Агенция за защита на околната среда се споразумяха за 15 милиарда евро обезщетения по всички граждански искове във връзка с измамния софтуер. Volkswagen обаче все още подлежи на криминални обвинения заради Дизелгейт.

Още подобни материали четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още