IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственик на модел Х на Tesla заведе дело срещу компанията

Според иска автомобилът сам е ускорил, докато е бил паркиран и е преминал през гаража в дневната на собственика

11:10 | 31.12.16 г. 1
<p>
	Модел Х. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Модел Х. Снимка: архив Ройтерс

Собственик на модел X е подал съдебен иск срещу Tesla Motors в петък, твърдейки, че електрическият му SUV автомобил внезапно е ускорил, докато е бил паркиран, след което е преминал през гаража и е влязъл в дневната на къщата, наранявайки шофьора и спътника му, съобщава Ройтерс.

Собственикът на модела Х – Джи Чан Сон, казва, че една вечер през септември бавно е спрял пред къщата си, докато изчаква вратата на гаража му да се отвори, когато изведнъж автомобилът е ускорил.

„Автомобилът изведнъж започва да ускорява с пълна мощност, преминавайки рязко напред и през вътрешната стена на гаража, унищожавайки няколко дървени подпорни греди в стената и канализационни тръби, освен всички останало, и спирайки в хола на ищците“, се казва в иска.

Искът, подаден в районния съд в Калифорния, претендира статут на групов иск. Той цитира седем други жалби, регистрирани в базата данни, събирана от американския регулатор National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), в които също се говори за внезапно ускоряване без предупреждение.

Tesla заяви в свое съобщение, че е „извършила обстойно разследване“ на твърденията на Сон.

Доказателствата, включително данните от колата, убедително показват, че катастрофата е в резултат на натискането на педала за скоростта докрай от г-н Сон“, казва говорител на Tesla в съобщението по имейл.

Според Tesla има няколко начина за защита срещу неправилно ползване на педала за скоростта, включително чрез сензорите за автопилот, за да се направи разграничение между погрешно натискане на педала и нормалното му ползване.

Искът е за отговорност за вреди от продукт, небрежност и нарушаване на гаранцията и иска уреждане на неуточнени вреди.

NHTSA засега не е върнал отговор на телефонно обаждане, което е имало за цел потвърждаване на жалбите в базата ѝ данни.

Луксозният модел Х, представен в края на 2015 г., бе първият спортен автомобил на Tesla. В рекламите си Tesla твърди, че моделът е най-сигурният SUV в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ми да ги махнат ***, те са остаряла технология. Нека колата сама преценява къде и с колко да кара :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още