fallback

София – Кулата е първият главен път с пълно зарядно покритие за електромобили у нас

Eldrive пусна в експоатация бързозарядна станция за електромобили в Сандански

11:30 | 23.06.17 г. 14

Пътят от София до Кулата е първият междуградски главен път с пълно зарядно покритие за електромобили в България, съобщават от „еМобилити интернешънъл“, която изгражда и управлява инфраструктура от зарядни станции за електромобили.

Компанията, която оперира под бранда Eldrive (Елдрайв), е пуснала в експоатация бързозарядна станция за електромобили в Сандански. Това е втората бързозарядна станция по маршрута след тази в Благоевград.

Транспортният коридор по най-натоварения маршрут към Гърция ще е подсигурен от общо 3 точки за зареждане. С пускането в експлоатация на тази станция трасето до южната ни съседка вече е подсигурено и дестинацията е реално постижима за всеки сериен електромобил.

Новата зарядна станция се намира на Главен път Е79 на паркинга на „Сеа Карс – Сандански“.

Бързозарядните станции в мрежата на Eldrive са произведени от ABB. Моделите позволяват бързо зареждане по двата различни, но утвърдени в автомобилната индустрия, стандарти – CHAdeMO (използван от азиатските производители) и CCS (използван от повечето европейски производители). Станциите са с мощност от 50 kW DC и позволяват зареждане на масовите модели електромобили за под половин час.

Плановете на Eldrive са до края на 2018 г. да бъдат подсигурени със зарядна инфраструктира за електромобили и останалите основни междуградски пътни артерии в страната.

Към момента точките за зареждане на електромобили в мрежата на Eldrive са 32, от които 8 са бързозарядни. Станциите се намират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Албена и Дамяница.

Компанията планира да изгради около 500 точки за зареждане в страната и региона с фокус върху бързозарядни локации.

На сайта на Eldrive има и интерактивна карта със зарядните станции, от която може да се провери и дали тя се използва в момента. Заплащането на зарядната услуга се извършва след онлайн регистрация в същия сайт, което може да бъде извършено и през мобилен телефон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още