IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите по света се увеличават с 60% през 2016 г.

Въпреки резкия ръст електрическите коли представляват едва 0,2% от всички леки автомобили

16:19 | 07.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на електромобилите достига 2 млн. през 2016 г., след като преди пет години той беше близо до нулата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Регистрираните електромобили, които се зареждат (plug-in) и с батерия (battery-powered), се увеличават с 60% спрямо предходната година, сочи докладът Global EV Outlook 2017. Въпреки резкия ръст електрическите коли представляват едва 0,2% от всички леки автомобили. 

„Китай засега е най-големият пазар за електромобили с 40-процентов дял на продадените електромобили по света и двойно повече от тези, продадени в САЩ“, пише в доклада на МАЕ. „Няма как да се отрече, че подемът на пазара на електромобили се влияе от политиките“, пишат още авторите.

Междуправителствена програма, наречена „Инициатива за електрически превозни средства“, ще постави цел за 30-процентов дял от пазара за електрически коли, автобуси, микробуси и камиони до 2030 г., твърди още МАЕ. 10-те правителства участници включват тези на Китай, Франция, Германия, Великобритания и САЩ.

Индия, която не членува в групата заяви миналия месец, че планира да продава само електромобили до края на десетилетието.

Според МАЕ, за да може светът да ограничи глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, до 2040 г. трябва да има 600 млн. електромобили.

В доклада на МАЕ България присъства, но заедно в групата „Други“, където са събрани повечето държави от Европейския съюз, както и Швейцария и Турция.

Според Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) през 2016 г. в България са регистрирани общо 580 хибридни автомобила и 13 електрически коли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Още поне 20-30 години няма да са масови. Дотогава, предполагам, ще построят доста атомни централи, поне в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Нещо не ми е очевидно, как приемрно в една Полша с >90% генерация на ел.енергия от въглища ше намали чрез електромобилите въглеродните емисии.Същото важи изобщо за ползването на ел.енергия от ТЕЦ. Също интересно е, този предстоящ ръст на потреблението на ел.енергия, как ще се компенсира, като се закриват въглищните ТЕЦ (заради емисиите) и АЕЦ ? Това, че ел. коли са 0.2% в момента е по-скоро добро, в противен случай ще има сривове на мрежите. Наскоро гледах журналистическо проучване по ARD - двама души пътуваха с Рено-Зоя от Щутгарт до Хамбург. Пропътуваха 700 км. за 12 часа, 7 зареждания + нощното преди това. На едната станция заредиха за около 150 км. преход срещу 12 евра. Безумие някакво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още