IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата кола срещу нова – коя е по-безопасна?

Статистиката показва, че за 30 години сигурността се е повишила 2 пъти

14:24 | 13.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кой автомобил е по-безопасен при сблъсък? С оглед на развитието на технологиите не би трябвало да има съмнение, че това е новата кола, но според мнозина, моделите, произвеждани преди години, имат по-здрави ламарини и съответно са по-здрави, пише Automedia.bg.

В крайна сметка Националната администрация по безопасност на движението в САЩ (NHTSA) публикува любопитна статистика, в която сa включени само случаи на смъртоносни инциденти на пътя, като автомобилите са разделени според годината им на производство.

Оказва се, че при кола, направена през 1984 г., рискът от смъртоносен изход при сблъсък е 55%. В същото време при машина, произведена през периода 2013-2017 г., той е 26%. Тоест за 30 години сигурността се е повишила два пъти.

Който не вярва на статистиката на американците, може да изгледа публикуваното от NHTSA видео, което е заснето още преди две години. И сега организацията само припомня какво нагледно се случва при сблъсък между нов автомобил и такъв на възраст 20-25 години.

В случая в краш-теста участват съвременен Nissan Versa, който се изправя срещу Nissan Tsuru. Вторият модел представлява модернизирана версия на седана Sentra и доскоро се произвеждаше в Мексико. Използваната за изпитанието кола е чисто нова, но няма система ABS, въздушни възглавници и други защитни атрибути, които сме свикнали да виждаме при сегашните коли.

По време на теста двата автомобила се движат със скорост 64 км/ч, след което следва сблъсък между тях. При него предната стойка на Tsuru (червената машина) влиза в салона, а покривът се огъва така, че шофьорът няма шанс да оцелее. В същото време салонът на сивата кола е почти цял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още