IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко поевтинява един автомобил през годините?

Експерти на пазара на автомобили на старо разкривят от какво зависят загубите в цената

16:05 | 08.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg

Всеки един автомобил с течение на годините губи от цената си. Но ако преди собствениците на превозното средство го използваха дълго време, сега на вторичния пазар все по-често се срещат коли на три-четири или пет години. Някои от тях се продават за 60% от първоначалната им стойност, но други не успяват да постигнат дори 30%. От какво зависят тези загуби в цената, разкриват експерти на пазара на автомобили на старо.

Фактори при препродажбата

На първо място цената зависи от състоянието на автомобила и неговите технически характеристики. Също така много важни са марката и моделът на продаваната кола. Например, някои автомобили за пет години губят до 50% от стойността, докато при други намалението е по-малко - до 20%.

Както показват изследванията, за първите три години на експлоатация моделите губят между 15 и 40% от първоначаната си цена. Ако един автомобил с бензинов двигател струва 10 000 евро като нов и изминава до 20 000 км на година, то стойността му пада с около с около 830 евро на година. Така се получава, че една кола на 3 години вече струва около 7500 евро при пробег от 60 000 км. А на практика тя почти не се отличава като технически характеристики от напълно нов автомобил.

Фактори за падане на цената

За определяне на цената на пазара на автомобили на старо влияят няколко фактора. Основният е политиката на автомобилния производител. След 3-4 години ползване на даден модел излиза негова обновена версия, а понякога и следващо поколение. Това автоматично означава, че предишният модел поевтинява още като нов с 15-30%.

Важно е и качеството на продаваните автомобили. Не е тайна, че преди 10 и повече години то беше далеч по-високо, докато сега собствениците често се жалват от проблеми и дефекти още на новите си коли. Това се случва дори при само година ползване, което също оказва влияние. Има модели, като китайските например, които на 5 години са загубили до 70% от първоначалната си цена.

Случва се и друго - при някои марки, които са доказали надеждността си през годините, дори след пет години употреба цената на техните модели остава висока. Тя може да бъде дори 60-70% от първоначалната. За това помага популярността на бранда на пазара, както и наличието на добра търговска мрежа и лесният достъп до резервни части.

Продължението на материала четете на сайта на Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Ако автомобила не е някой *** горе-долу през първата година поевтинява с 15%, през втората още с 10-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Не знам от къде е преписвано това, но има още много за добавяне към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още