IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

Жителите на някои от най-големите градове в Европа се застъпват за инициативата за постепенно премахване на конвенционалните автомобили

21:48 | 12.04.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите на парникови газове, сочи проучване на YouGov, проведено от името на екоактивисти.

От 10 050 респонденти в анкетата 63% споделят, че подкрепят идеята за забрана на превозните средства, използващи петролни горива, в Европа от следващото десетилетие, съобщава Automotive News Europe. 

Онлайн проучването обхваща жители на 15 големи европейски града, включително Лондон, Варшава и Будапеща, като средно 29% от респондентите се противопоставят на идеята за прекратяване на продажбите на бензинови и дизелови коли, докато 8% нямат мнение по въпроса.

Във всички градове мнозинството на подкрепящите забраната варира от 51% в Антверпен и Берлин до 77 на сто в Рим.

Базираната в Брюксел природозащитна организация „Транспорт и околна среда“ (T&E), която анкетира хората, настоява Европейската комисия (ЕК) да посочи крайна дата за целия ЕС относно продажбите на конвенционални автомобили в предложенията за политика в областта на климата, които трябва да бъдат представени през юни.

„Хората от градовете са най-силно изложени на токсичните нива на замърсяване на въздуха и искат забрана на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене“, посочва Юлия Полисканова от T&E.

Великобритания, която вече не е член на ЕС, ще забрани продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси през 2030 г.

През септември ЕК заяви, че ще направи оценка на това "в кой момент двигателите с вътрешно горене ще трябва да напуснат пазара", за да се постигне целта на ЕС за намаляване на емисиите до 2030 г.

Тази година изпълнителният орган на ЕС ще предложи по-строги ограничения на емисиите за автомобилите, както и законодателство за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили, въпреки че говорител от Брюксел заяви, че предложенията за по-чист транспорт ще бъдат "технологично неутрални".

Продажбите в ЕС на електрически и плъгин хибридни автомобили нараснаха почти трикратно до над 1 милион превозни средства през 2020 г., като делът им достига около 10 процента от общите продажби.

Миналия месец Австрия, Дания, Нидерландия, както и шест други държави призоваха ЕК да определи краен срок за постепенното прекратяване на продажбите на конвенционални автомобили в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
споменавам факти , които изтъкваш , нищо друго ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
baba_meca
преди 3 години
Щом ти харесва, няма проблем. Това не е забранено и *** в момента ги ползват...А другите хора са избрали колите с вътрешно горене, не защотото конете са забранени, а поради други причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
по същият начин са представителна извадка , както и представителната извадка преди изборите . виж как с 1000 човека ти "предсказват" изборите . тук е същотот . а нова загора като голям европейски град какъв принос има към ЕС , тъй за протокола питам ... обърни внимание в мобиле-то колко бързо изчеват обявите с електричките и хибридите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
файтоните са по-евтини , в доста случаи и по-комфортно возят от огромната кохорта от малолитражки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
А най дразнещото е , че се застъпвали за забрана тез жители разбирате ли.МИ купувайте си ги бе, аланкоолу, кой ви пречи и защо трябва да налагате мнението и желанието си и на другите?Като сте толкоз проценти за забраната им, що пак отивате и си купувате бензинови бе?63% били за забраната им, пък 3% от продадените нови коли са електрически.Ама че пишман екоактивисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
evlogi
преди 3 години
Не ми е ясно как жителите на 15 големи европейски градове са представителни за нагласата на ВСИЧКИ европейци?Ми освен Париж Лондон и Варшава и Рим има примерно и Нова Загора в Европа бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
baba_meca
преди 3 години
Тая Европа се превърна в еталон за диктатура- забрана след забрана. Европейците би трябвало да заменят колите си с електромобили когато електромобилите станат по-добри- когатато са по-евтини, по-надежни, по-комфортнни. Тогава никой няма да си купува коли с вътрешно горене. Обаче мисленето си е мислене на диктатор- трябва да има забрана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още