IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian осъществи най-голямото IPO от началото на годината

Листването в САЩ оценява компанията на Робърт Скаринг на 76,4 млрд. долара

10:38 | 10.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. оцени акциите си при своето първично публично предлагане (IPO) на 78 долара за брой, набирайки около 11,9 млрд. долара, с което осъществи най-голямото листване от началото на годината в САЩ, съобщава Bloomberg.

Подкрепената от индустриални гиганти, като Amazon.com Inc. и Ford Motor Co., Rivian излиза на борсата с идеята да се конкурира по-успешно с лидера в сегмента на електрическата мобилност Tesla Inc.

Rivian продаде 153 милиона акции в своето IPO, като набраните 11,9 млрд. долара се нареждат на шесто място по размер в историята на листванията в САЩ. 

Само два месеца преди листването компанията стартира доставките на своя електрически пикап, като до края на годината се очаква Rivian да произведе едва около 1200 броя в своя завод в Илинойс.

Компанията, която загуби близо 1 милиард долара през първата половина на годината, изчислява, че годишното ѝ производство ще достигне 150 000 превозни средства до края на 2023 г.

Въз основа на броя на акциите пазарната капитализация на Rivian се оценява на около 76,4 млрд. долара, като тук се отчитат опциите за акции. Това е значително повече от оценката от 27,6 млрд. долара след януарския кръг на финансиране, от който компанията набра 2,65 млрд. долара.

Rivian планира да разпредели до 7% от акциите си на отговарящи на условията клиенти от САЩ, които са направили предварителни поръчки към 30 септември. За да привлече инвеститорите на дребно, до 0,4% от акциите от нейното IPO ще бъдат разпределени на трейдърската платформа на SoFi Securities LLC.

Очаква се основателят на компанията и неин главен изпълнителен директор Робърт Скаринг да запази огромно влияние върху Rivian чрез клас акции, които му дават 10 гласа на акция, в сравнение с книжата, даващи право на по един глас, които се търгуват в рамките на IPO-то.

Голяма част от скорошния оптимизъм около потенциала и оценката на Rivian е предизвикан от подкрепата на Amazon и по-специално от поръчката на гиганта при онлайн търговията на дребно за 100 000 електрически микробуса.

На 1 октомври Rivian представи нови детайли относно сделката с Amazon в декларация до Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, разкривайки мащаба на своето обвързване с един от най-големите си благодетели. Компанията на Джеф Безос ще има изключителни права върху транспортните средства на стартъпа в продължение на четири години, след като бъде реализирана първата доставка.

Листването се ръководи от Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co., като повече от 20 банки са посочени в проспекта. Очаква се акциите на Rivian да започнат да се търгуват в сряда на Nasdaq Global Select Market под символа RIVN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тия ба си удара направиха, възползваха се максимално от пазарните условия.12 млрд $ нов капитал това стига за изграждането на 7-8 големи завода за поне...Бетонираха се в сектора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още