IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IAG ще инвестира в българската военна промишленост, избира тестови полигон

Към момента около 150 хил. лв. са влезли директно в икономиката от дейността на концерна в страната, споделя говорител на IAG пред Investor.bg

16:26 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимки: IAG</em></p>

Снимки: IAG

Производителят на бронирани автомобили International Armored Group (IAG) се насочва към преки инвестиции във военната промишленост в България, като първата стъпка е изборът на български полигон за провеждане на задължителни изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО, посочва в прессъобщение компанията.

Говорител на IAG сподели пред Investor.bg, че към момента около 150 хил. лв. са влезли директно в икономиката от дейността на концерна в страната.

В същото време IAG е изпълнил задълженията си като подизпълнител на българското дружество "Самел – 90“, което през 2020 г. сключи договор за доставка на бронирани автомобили за нуждите на „Силите за специални операции“ към Министерството на отбраната (МО). Първите 45 машини вече са доставени от IAG.

От 2021 г. изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО се провеждат и в България. Това стана възможно, след като IAG получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете на българска територия.

антон антон

Основателят и собственик на IAG д-р Антон Стефов. Снимка: IAG

Основателят и собственик на IAG д-р Антон Стефов е избрал „Централен артилерийски полигон – МО“ в близост до с. Змеево за изпитанията с взривове, като няколко бронирани машини вече са успешно тествани и сертифицирани.

Отлични оценки са получили и производителите на тротиловите отливки от „Института по металознание, съоръжения и технологии“ при Българска академия на науките (БАН). Специалистите от БАН са разработили и използвали нови технологии за отливане на голямогабаритни тротилови изделия. Предстоят преговори за присъединяването на института към работните групи от специалисти, които създават и усъвършенстват стандартите на НАТО, изтъкват от IAG.

Решението на Стефов да вложи средства в полигон на МО е част от дългосрочната му визия за директни инвестиции в родната му страна, коментират от компанията.

IAG IAG

Тактическото превозно средство РИЛА 4х4 XTREME MRAP, тествано на българския полигон. Снимка: IAG

„От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения. Смятам, че е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти. Провеждането на изпитания за сертифициране, в които влагаме голям ресурс в полза на старозагорския регион, е първата стъпка от стратегията ни да се установим трайно в България. Искаме да подкрепим промишлеността, да подпомогнем развитието на добри специалисти, да увеличим заетостта, да инвестираме в образованието на амбициозни бъдещи експерти“, коментира Стефов.

Създадена преди повече от 25 години IAG е водещ производител на напълно защитени бронирани автомобили в глобален мащаб. Антон Стефов е завършил „Машинно инженерство“ във Висш машинно-електротехнически институт (ВМЕИ), където е бил и преподавател. На 35 години емигрира в Канада, където създава първата си компания за брониране на автомобили. През 1996 г. основава International Armored Group, в която днес работят над 1000 души. В момента най-голямата производствена база на IAG е в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а останалите са в САЩ, Канада и Турция. Филиали на IAG, освен в България, са разположени и във Великобритания, Ирак, Пакистан и Южна Африка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още