IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ACEA прогнозира 7,9% ръст на продажбите на нови коли в ЕС през 2022 г.

Автомобилното лоби отново призова европейските институции да засилят изграждането на достатъчно достъпна и широка мрежа от зарядни станции

10:34 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки рекордно ниската база за сравнение от 2020 г., когато пандемията от коронавирус завладя света, продажбите на нови автомобили продължават да намаляват в Европейския съюз (ЕС) през миналата година поради недостига на полупроводници. На фона на очакванията за подобрение на доставките през тази година Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) сега прогнозира, че регистрациите на леки автомобили в ЕС ще се върнат към растеж през 2022 г., нараствайки със 7,9% до 10,5 милиона броя на годишна база. 

Въпреки подобрението данните все още ще изостават с около 20% от обемите, отчетени през 2019 г. В светлината на новия Европейски закон за чиповете, който се очаква да бъде публикуван във вторник, АСЕА призовава ЕС да намали зависимостта на индустрията на полупроводниците от чуждестранни доставчици, за да избегне евентуални щети върху секторите, които ще определят европейското бъдеще.

На фона на миналогодишния спад на пазара, предизвикан до голяма степен от проблемите в глобалните вериги на доставка, електромобилите продължават да отчитат ръстове, като в момента всеки пети автомобил, продаден в ЕС, разполага с батерия.

„Силното представяне на автомобилите с електрическо зареждане е много добра новина“, заяви Оливер Ципсе, президент на ACEA и главен изпълнителен директор на BMW Group. „Не можем обаче да забравим, че това все още е доста крехък пазар, който до голяма степен разчита на мерките за подкрепа като стимули за покупка и най-вече добре развита и достъпна зарядна инфраструктура“, добавя той.

АСЕА АСЕА

Понастоящем темпът на внедряване на инфраструктура изостава значително от потребителското търсене на автомобили с електрическо зареждане, изтъква АСЕА. Всъщност през последните пет години продажбите на електрически автомобили нарастват четири пъти по-бързо от изграждането на зарядни пунктове.

„Продажбите на електрически автомобили са се увеличили повече от 10 пъти между 2017 и 2021 г., докато броят на обществените зарядни станции в ЕС нараства с по-малко от 2,5 пъти за същия период“, подчертава Ципсе, добавяйки: „Ако тази ситуация не се подобри бързо чрез въвеждане на амбициозни цели за всички държави членки на ЕС, много скоро ще се озовем в задънена улица“.

Ципсе споделя своите опасения, докато Европейският парламент и правителствата на страните членки на ЕС дискутират предложения Регламент за разгръщане на инфраструктура за алтернативни горива. В тази връзка АСЕА призова европейските институции да засилят значително първоначалното предложение на Европейската комисия (ЕК) относно регламента, за да гарантират, че Европа ще изгради достатъчно широка и достъпна мрежа от зарядни станции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още