IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes скоро ще разполага с линии, които ще изграждат само електромобили

През втората половина на десетилетието компанията ще има на разположение заводи, които ще сглобяват само електрически коли

20:19 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна компания Mercedes-Benz AG очаква да разполага с фабрики, произвеждащи изключително електрически превозни средства до втората половина на десетилетието, като заяви, че не планира да строи нови заводи, насочени към изграждането на електромобили. Вместо това концернът ще поддържа гъвкави наличните производствени линии в съответствие с търсенето на пазара, съобщава Ройтерс. 

Mercedes планира да преоборудва част от производствените линии във фабриките си за изграждане на електромобили по-рано от първоначалните прогнози, споделя директорът по производството Йорг Бюрцер в интервю за Ройтерс.

„Изграждането на изцяло нова фабрика за електрически превозни средства отнема време. Възприехме друг подход“, признава той. „Със сигурност ще разполагаме с линии, произвеждащи само електрически превозни средства през следващите няколко години... Също така искаме да преоборудваме цели фабрики за производство на електромобили, като това ще се случи през втората половина на десетилетието“, добавя Бюрцер.

Mercedes ще стартира производството на своя електрически модел EQE, представен миналия септември на изложението IAA Mobility, в Бремен по-късно тази година, след което автомобилът ще започне да се изгражда в Китай и САЩ.

Компанията разчита на модела, електрическа адаптация на конвенционалния E-Class, който ще предлага пробег с едно зареждане от 660 км, за да стимулира продажбите на своите електромобили, докато пренасочва все повече капитал към прехода към по-чиста мобилност.

„С увеличаването на производството на EQE първо в Бремен, а по-късно и в Пекин, ние навлизаме в сегмент, в който можем да доставяме при много по-големи обеми“, изтъква Бюрцер.

Само 2,3% от продажбите на леки коли на Mercedes-Benz през миналата година представляват изцяло електрически превозни средства, a делът нараства до 11%, ако се включат и плъгин хибридите.

Kомпанията очаква от 2025 г. електрическите и хибридните електрически автомобили да съставляват 50% от продажбите ѝ в глобален план.

Всички съществуващи модели се изграждат във фабрики, произвеждащи и превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като батериите се транспортират с влакови композиции от основния завод в Зинделфинген до други фабрики в Германия и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още