IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се договори с основния си акционер за евентуално IPO на Porsche

Емитираните акции ще представляват привилегировани книжа, които не дават право на глас, и обикновени акции, като двата вида акции ще бъдат разделени поравно

11:52 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Германската автомобилна група Volkswagen Group и нейният основен акционер - холдингът Porsche Automobil Holding SE, сключиха рамково споразумение за евентуално първично публично предлагане (IPO) на емблематичния бранд премиум автомобили Porsche AG, правейки крачка напред към реализиране на един от най-големите борсови дебюти в света, пише Automotive News Europe. 

"Автомобилната индустрия се променя фундаментално. Volkswagen е решен да играе водеща роля в света на нулевите емисии и автономната мобилност", заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс.

Според групата реализацията на IPO-то на Porsche AG зависи от няколко фактора, както и от общите пазарни условия.

"Окончателни решения все още не са взети“, добавят от Volkswagen.

Преди два дни най-големият автомобилен производител в Европа обяви, че обсъжда план за възможно листване на най-рентабилната марка от портфолиото си на борсата.

Листването ще повиши оценката на групата и ще подкрепи финансирането на нейния преход към електрическа мобилност.

Bloomberg Intelligence предвижда евентуално IPO да осигури на бранда Porsche пазарна капитализация от около 85 млрд. евро.

В четвъртък Volkswagen разкри допълнителни подробности относно своя план.  Емитираните акции ще представляват привилегировани книжа, които не дават право на глас, и обикновени акции, като двата вида акции ще бъдат разделени поравно.

До 25% от привилегированите акции могат да бъдат продадени на капиталовия пазар, а Porsche Automobil Holding, основният инвестиционен инструмент на фамилиите Порше и Пиех, ще придобие 25% плюс една акция от обикновените акции. Това ще даде на холдинга право на вето при вземането на стратегически решения.

Volkswagen ще предложи разпределение на специален дивидент в случай на успешно IPO в размер на 49 процента от постъпленията.

В момента групата разчита основно на собствени парични средства или облигации, тъй като сложната акционерна структура ограничава възможностите за набиране на собствен капитал, без да се намалят дяловете на ключовите заинтересовани страни, които контролират около 90% от акциите с право на глас във Volkswagen.

Финансовият директор на Porsche Луц Мешке за първи път повдигна въпроса за ползите от потенциално първично публично предлагане през 2018 г., като заяви, че подобен ход може да отключи стойност и да повтори успешната продажба на акции на Ferrari NV години по-рано.

"Смятам, че Porsche AG може да бъде интересна част за обмисляне на първично публично предлагане", заяви главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме по време на брифинг с американски репортери миналата година, като предупреди, че окончателното решение няма да бъде взето от него. "Трябва да го предадем на Volkswagen, а те не са решили нищо."

Анализаторите изчисляват, че само бизнесът с електрически автомобили на бранда Porsche може да струва почти половината от стойността на цялата група Volkswagen, която има пазарна капитализация от 108,61 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още