IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предпазливата Mazda се възползва от слабата йена

Стратегията за износ и ограничено производство отвъд граница помагат на концерна да извлече ползи от валутните колебания

11:32 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автоконцерн Mazda Motor Corp., който доскоро смяташе дейността си за неутрална спрямо валутните колебания между йената и долара, сега се радва на известна полза от спада в стойността на японската валута, съобщава Bloomberg, цитирайки представител на ръководството на компанията. 

Вместо да заложи на ползите, съпътстващи слабата йена – като повишена конкурентоспособност отвъд граница и ръст на печалбата – през годините Mazda фокусира стратегиите си върху минимизиране на рисковете, които поема при силна йена. Но „както би се очаквало от йената, обезценена до такава степен, дори спрямо долара, условията се променят в посока печалба“, заяви в интервю за Bloomberg управляващият директор Ясухиро Аояма.

Анализаторите очакват по-слабата йена да помогне на японските автомобилни производители да компенсират значителните предизвикателства, пред които са изправени в момента, включително новите коронавирусни огнища в Китай, недостига на части и по-високите разходи. Сред тези производители Mazda и Subaru Corp. - които разчитат до голяма степен на износа - се очаква да отчетат по-голяма полза от други компании, които са преместили големи части от производството си в чужбина.

Тъй като моделите, изнасяни от Япония, особено тези с висок марж, като Mazda CX-5, поскъпват, това ще промени посоката на печалбата, смята Аояма. С изключение на големите ограничения в предлагането, ще има редица възможности за възстановяване чрез постъпленията от валутните курсове, допълва той.

Аояма добавя, че в миналото Япония се е сблъсквала с негативните ефекти от по-силната йена, а сегашните условия „няма да продължават вечно“. В този смисъл е по-безопасно от гледна точка на рентабилността да се разглеждат колебанията при валутните курсове „в зависимост от риска“.

Според Аояма Mazda не се стреми да взема „реактивни“ дългосрочни решения въз основа на текущите колебания при валутните курсове. Местоположенията на фабриките, например, представляват решения, взети въз основа на оценка на различни фактори като рискове на политиката и ефективността, свързани с веригите на доставка.

„Ако йената се понижи, това е плюс, който се дължи на късмета. Това не е нещо, което може да се планира и към което да се стремим“, посочва Аояма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още