IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Solid Power ще започне доставка на тестови твърдотелни клетки до края на годината

Компанията ще търси партньор за широкомащабно търговско производство, ограничавайки се със създаване на мостри

11:39 | 07.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Solid Power</em></p>

Снимка: Solid Power

Разработчикът на електромобилни батерии Solid Power планира да започне да доставя твърдотелни клетки до края на годината за тестване на технологията на своите партньори от автомобилната индустрия, включително BMW и Ford, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор и съосновател на компанията Дъг Кембъл заяви, че Solid Power е изградила пилотна производствена линия, за да предостави мостри на автоконцерните, докато търси производствен партньор, който да започне пълномащабно търговско производство през 2026 г. SK Innovation, която изгражда заводи в САЩ съвместно с Ford. 

„В дългосрочен план не се стремим да бъдем производител на клетки“, изтъква Кембъл.

Той посочва, че неговата компания разполага с пилотен производствен капацитет, за да предоставя прототипи на клетки на други производители.

Компанията, която излезе на борсата чрез сливане с дружеството със специално предназначение (SPAC) през 2021 г., привлече инвеститори като Hyundai и Samsung в допълнение към Ford и BMW.

Кембъл признава наличието на силна конкуренция в разработването на твърдотелни батерии сред „големите момчета – групи като Toyota, Panasonic, Samsung, LG Energy Solution, Hyundai и CATL“.

„Ние сме в пространство сред много изявени и надеждни играчи“, добавя Кембъл.

Клетката на Solid Power разполага с твърд електролит на сулфидна основа – средата, през която литиевите йони преминават по време на зареждането и разреждането на батерията.

При батерийните клетки с твърди електролити има значително по-малък риск от възпламеняване, отколкото при тези с течен. Именно това ги прави особено привлекателни за автомобилната индустрия, която търси начини да ограничи риска при батериите.

Кембъл казва, че клетките на Solid Power, които в момента използват богати на силиций аноди и никел-кобалт-манганови катоди, имат потенциала да задържат повече енергия - като по този начин осигуряват на електрическите превозни средства по-дълъг пробег - и струват по-малко от конвенционалните литиево-йонни батерии.

Solid Power също така е проектирала своите твърдотелни клетки, за да бъдат съвместими с настоящите литиево-йонни производствени процеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още