fallback

Мъск: Tesla цели да предложи изцяло автономен електромобил до края на годината

Това е поредното повторение на заканата на милиардера да изпревари всички останали при роботизацията на превозните средства

14:23 | 29.08.22 г. 2

Първите напълно автономни електромобили под марката Tesla трябва да са готови преди края на годината, заяви главният изпълнителен директор на американския концерн Илон Мъск по време на посещение в Норвегия. Той изрази надежда, че скоро тези превозни средства ще бъдат достъпни за американския пазар и вероятно за Европа в зависимост от регулаторните одобрения, съобщава Ройтерс.

В началото на тази година Мъск заяви, че Tesla ще реализира изцяло автономен електромобил в рамките на по-малко от година, като тук става въпрос за четвърто и пето ниво на роботизация, при които не се изисква какъвто и да е било контрол от страна на хората в превозното средство.

„С течение на времето смятам, че автономното управление ще се превърне в най-важния източник на приходи за Tesla“, изтъква предприемачът.

Миналата седмица Мъск заяви, че цената на напълно автономната система на Tesla ще се повиши до 15 хил. долара в Северна Америка. Според него ценовото увеличение ще влезе в сила от 5 септември. Сегашната цена от 12 хил. долара ще бъде спазена за поръчки, които са направени преди този ден, но ще бъдат доставени по-късно, изтъква Мъск в Twitter.

Пред журналисти в Норвегия най-богатият човек на планетата заяви в понеделник, че светът трябва да продължи да добива петрол и природен газ, за да поддържа цивилизацията, като същевременно продължава да развива устойчиви енергийни източници.

„Реалистично погледнато, смятам, че трябва да използваме петрол и газ в краткосрочен план, защото в противен случай цивилизацията ще се разпадне“, изтъква Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още