IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BYD вече е втори в света при електромобилните батерии по доставен капацитет

Компанията измества южнокорейската LG Energy Solution, която обаче запазва втората позиция при обема на продажби за юли

15:36 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китайската автомобилна компания BYD Co. се изкачва през юли до второ място в класацията за най-големите производители на батерии за електромобили в света по отношение на доставения капацитет, изпреварвайки южнокорейската LG Energy Solution Ltd., докато търсенето на коли с алтернативно задвижване в Китай продължава да расте, съобщава Bloomberg.

BYD е успяла да достави батерии в размер на 6,4 гигаватчаса (ГВтч) през юли, като изостава единствено от своя местен конкурент Contemporary Amperex Technology Co., която е продала батерии с общ капацитет от 13,3 ГВтч.  LG Energy се смъква на трето място с 4,4 ГВтч, следвана от японската Panasonic Holdings Corp. с 2,9 ГВтч, показват данни, публикувани от базираната в Сеул SNE Research.

В същото време глобалните продажби на батерии се увеличават до 39,7 ГВтч през юли, което е с 80% повече спрямо същия месец на 2021 г.

Класацията по пазарен дял за първите седем месеца остава непроменена, като CATL е начело с 34,7%, следван от LG Energy с 14,2% и BYD с 12,6%.

Търсенето на електромобили продължава да расте, тъй като високите цени на бензина стимулират шофьорите да преминат към хибриди и задвижвани с батерии автомобили, докато производителите ускоряват електрификацията на своето портфолио.

Ръст на дела на BYD по отношение на доставения капацитет на пазара на батерии. Източник: SNE Research Ръст на дела на BYD по отношение на доставения капацитет на пазара на батерии. Източник: SNE Research

Все пак компаниите са изправени пред предизвикателства, като Великобритания и Германия вече намаляват субсидиите, а САЩ настояват да ограничат зависимостта си от китайски суровини и компоненти. В същото време растящите цени на лития, кобалта и никела оскъпяват допълнително батериите.

Друга китайска компания, China Aviation Lithium Battery Co. (CALB) се класира на шесто място по продажби през юли, изпреварвайки южнокорейската Samsung SDI Co.

Базираните в Китай компании стимулират глобалния растеж на индустрията през юли, докато общият пазарен дял на трите южнокорейски фирми – LG, Samsung и SK – се свива до 25,9% спрямо 34,2% година по-рано.

Китайските производители изглежда поддържат стабилни цените на фона на ограниченото предлагане, докато търсенето на батерии в Китай се очаква да нарасне близо двойно през тази година поради нарастващите продажби на превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), според изчисления на Bloomberg Intelligence.

Междувременно южнокорейските производители на батерии се нуждаят от нова стратегия за противодействие на субсидиите за електромобили на Пекин и новите мерки в САЩ, които облагодетелстват произведените в Америка електрически превозни средства и батерии. Към това може да се прибави и нарастващият скептицизъм към електромобилите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още