IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Steel ще доставя „зелена“ стомана за европейските заводи на Ford след 2030 г.

Меморандумът за разбирателство между двете компании не задължава Ford да купува определено количество стомана на определена цена

13:55 | 25.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нидерландското подразделение на индийската Tata Steel планира да доставя „зелена“ стомана за европейските заводи на Ford Motor Co. след 2030 г. съгласно споразумение между двете компании, съобщава Ройтерс.

Tata се стреми да започне да произвежда стомана без изкопаеми горива, известна още като „зелена“, през 2030 г. в своя завод в Нидерландия.

Ford планира да разполага със значително количество екологична стомана, като Tata Steel ще предприеме необходимите стъпки, за да осигури доставките на такава, изтъква Ханс ван ден Берг, главен изпълнителен директор на Tata Steel Nederland.

Меморандумът за разбирателство, подписан между Tata и Ford of Europe, не задължава последния да купува определено количество стомана на определена цена, добавя той.

Отделно, Ford обяви, че е подписал меморандум за разбирателство с Tata, ThyssenKrupp и Salzgitter за доставка на "нисковъглеродна" стомана за използването ѝ в производството на нови електрически модели, предвидени за пускане в продажба през 2023 г.

Според Ford споразуменията ще помогнат на компанията да постигне своята цел за въглероден неутралитет в Европа до 2035 г.

„Подобренията в рамките на нашата верига на доставки са ключови и с използването на въглеродно неутрална стомана ние ще направим голяма стъпка към намаляване на въглеродния отпечатък на нашите превозни средства“, изтъква директорът по покупките във Ford of Europe Сю Слотер.

В същото време индийското автомобилно звено на Tata Group, Tata Motors, пусна в продажба в края на септември най-евтината електрическа кола в Индия на цена от малко над 10 хил. долара, докато концернът се стреми да привлече повече купувачи. Tata е лидер на индийския пазар на електромобили, подкрепен от държавните субсидии и високите мита върху вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още