IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландската Nokian Tyres ще инвестира 650 млн. евро в завод за гуми в Румъния

Фабриката в Орадя ще бъде първата в сектора с нулеви емисии на въглероден диоксид

18:30 | 01.11.22 г.
Снимка: Nokian Tyres Facebook page
Снимка: Nokian Tyres Facebook page

Финландската Nokian Tyres обяви във вторник, че ще инвестира 650 млн. евро в изграждането на нов завод за гуми за леки автомобили в Румъния.

Новият завод ще бъде разположен в Орадя в северозападната част на Румъния, близо до унгарската граница.

Производителят на гуми, който по-рано произвеждаше 80% от своите гуми за леки коли в Русия, търси нов производствен капацитет, след като реши да се оттегли от Русия в отговор на инвазията на Москва в Украйна. 

Новият завод ще има капацитет да произвежда 6 млн. гуми годишно с възможност за разширяване в бъдеще, сочи съобщение на сайта на компанията. Първите гуми се очаква да бъдат произведени през втората половина на 2024 г., а търговското производство трябва да започне в началото на 2025 г., пише в изявление на компанията.

Nokian, която има заводи и във Финландия и САЩ, заяви, че фабриката ще бъде първата в сектора с нулеви емисии на въглероден диоксид.

„Можем да използваме зелена енергия, произведена в близост до обекта“, посочва Адриан Качмарчик, старши вицепрезидент за доставките.

Очаква се в румънската фабрика да работят около 500 души. Тя ще се концентрира върху производството на гуми с по-голям размер на джантата, които ще се продават предимно на пазара в Централна Европа.

"Централна Европа е важен пазар за нас и инвестицията показва нашия ангажимент към пазара. Новият обект ще бъде стратегически разположен близо до нашите клиенти. След задълбочена оценка на над 40 местоположения и няколко фактора, като наличие на квалифицирана работна сила, логистични предимства и стабилна бизнес среда, стана ясно, че Орадя е най-добрият избор за нашата нова фабрика,” коментира Качмарчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още