IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla може да изнася в САЩ произведени в Китай коли 

По-евтиният юан и суровини правят този ход икономически логичен 

14:08 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla обмисля да изнася произведените в Китай свои електромобили за САЩ, са казали пред Ройтерс двама запознати с въпроса източници. Това би отразило задълбочаващото се конкурентно предимство на мощностите на компанията, разположени в Шанхай и същевременно отслабналото търсене от страна на китайските потребители, предава БТА.

Според източниците Tesla проучва дали частите, произведени от нейните базирани в Китай доставчици, са в съответствие с разпоредбите в Северна Америка. При положение, че отговарят на тези изисквания, компанията на американският милиардер Илон Мъск може да изнася произведените си в Китай модели Model Y и Model 3, за да ги продава в САЩ още през 2023 година. Подобен износ е възможен и за Канада. 

"Гигафабриката" на Tesla в Шанхай има капацитет за производство от по 1,1 милиона електрически превозни средства на година, след като бе разширена по-рано тази година. Това прави фабриката най-продуктивният производствен център на Tesla.

По-евтиният юан спрямо щатския долар, по-ниските цени на суровините в Китай и покачването на цените на новите автомобили в Съединените щати, включително на тези на Tesla, правят износа от Китай за САЩ потенциално конкурентен по отношение на разходите, е обяснил един от източниците.

Много анализатори разглеждат Tesla като един от основните бенефициенти на приетия това лято американски "Закон за намаляване на инфлацията", предназначен да накара производителите на автомобили да намалят зависимостта си от Китай. Законът предлага данъчни отстъпки до 7 500 долара за покупки на електромобили, произведени в Северна Америка.

Досега стратегията на компанията бе да произвежда колите, които продава в Северна Америка, в своите заводи във Фремонт, Калифорния, и Остин, Тексас.

Tesla също така увеличава производството в завода, който отвори край Берлин по-рано през годината. Това би намалило необходимостта от износ от Китай, според един от източниците.

В същото време ценовата разлика между автомобилите на Tesla, продавани в Китай и Съединените щати, се разширява, отразявайки както по-високите цени в САЩ, така и новите ценови отстъпки в Китай.

Миналия месец марката намали стартовите цени за Model Y и Model 3 с цели 9 на сто за китайския пазар.

Tesla продава Model Y в Китай за еквивалента на 49 344 долара, докато същия модел в САЩ струва 65 990 долара . Произведените в Китай автомобили се облагат с мита, в рамер на 27,5 на сто в САЩ, докато митата за лекотоварни камиони са 25 на сто.

От своя страна китайските мита върху вносните американски автомобили са 15 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още