IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla се сринаха до най-ниското си ниво за годината 

Пазарните анализатори се надпреварват да понижават целевите си цени на книжата на концерна 

12:03 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Акциите на Tesla винаги са се движили между крайностите. Дълго време възходящата тенденция сякаш не познаваше граници. Сега тенденцията се обръща: книжата на автомобилния производител поевтиняват и не се вижда къде ще е дъното, пише германският Handelsblatt. 

В четвъртък акциите се сринаха с 9% и достигнаха най-ниското си ниво от 16 месеца насам - 202 долара за брой. От историческия връх през ноември миналата година цената на акциите е спаднала повече от два пъти.

Настоящото понижение на цената на акциите беше предизвикано от разочароващите данни на компанията за последното трето тримесечие. Според информация от финансовата услуга Refinitiv поне шестима анализатори вече са намалили целевите си цени. 

Wedbush Securities - всъщност известна с оптимистичните си прогнози за Tesla - предприе особено радикален подход. Анализаторската компания понижи целевата си цена с 60 долара до 300 долара. Анализаторът на Wedbush Даниел Айвс казва: „Бичият наратив за Tesla очевидно навлиза в трудна фаза. Сега Tesla трябва да докаже на фондовия пазар, че редица логистични проблеми, а не забавянето на търсенето, пречат на стабилния ѝ растеж“.

През третото тримесечие Tesla увеличи продажбите си до 21,5 млрд. долара, но анализаторите очакваха средно увеличение до 22 млрд. долара. Освен това брутният марж спадна, a и компанията вече очаква да не постигне целта си за доставките през тази година. Tesla обаче се противопостави на опасенията за по-слабо търсене, като посочи производствени проблеми.

Въпреки това по-ниският ръст сега поставя под въпрос високата оценка на Tesla, обяснява Константин Олденбургер, анализатор в онлайн брокера CMC Markets: „Ръстът на приходите от 200% през 2021 г. не беше устойчив. Но пазарната еуфория оцени акциите така, сякаш е бил“. 

Анализаторите на JP Morgan също са скептично настроени: „Продължаваме да виждаме рискове за прогнозата за поне 50-процентен годишен ръст на обема с течение на времето, като се имат предвид по-високите цени, по-високите лихвени проценти, потребители с ограничени парични възможности и липсата на нови модели, наред с други фактори“. 

Високата оценка винаги е била проблем за акциите на Tesla. Понастоящем те се оценяват на повече от 50 пъти очакваната нетна печалба за текущата година. За конкуренти като VW или Toyota тази стойност е едноцифрена. Това поставя Tesla в траен натиск за ръст на доставките, отбелязва Олденбургер: „Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск трябва да предостави обещаните резултати и иновации, защото при все още високата оценка на Tesla толерантността на инвеститорите към грешки е ниска“. 

В тези трудни времена инвеститорите искат Мъск да се съсредоточи върху важните неща, а не да купува социални мрежи и да изстрелва ракети.
Джош Гилбърт
анализатор в онлайн брокерската компания Etoro

Анализаторите на Wells Fargo, например, се съмняват в графика на Tesla за постигането на автономно шофиране. Обещанието за скорошно пускане на самоуправляващ се автомобил беше един от двигателите на ралито на Tesla. Но това обещание досега не е изпълнено и фантазията по отношение на този проект се изчерпва с цената на акциите, поясняват те.

Придобиването на услугата за кратки съобщения Twitter от страна на Мъск също се оценява критично, обяснява Джош Гилбърт, анализатор в онлайн брокерската компания Etoro. „В тези трудни времена инвеститорите искат Мъск да се съсредоточи върху важните неща, а не да купува социални мрежи и да изстрелва ракети“. 

Постоянният спад в цената на акциите също помрачи и техническата графика. Тук възходящата тенденция, която се запази от 2019 г. насам, вече е прекъсната, обяснява анализаторът на HSBS Йорг Шерер.

Техническият анализ се опитва да направи изводи за бъдещето въз основа на минали ценови модели. И тук новото дъно за годината предполага формация за обръщане на тренда, която все още може да позволи по-нататъшни понижения на курса. „За да се прогони настоящата опасност от инциденти, е необходимо поне повишение над текущия седмичен връх от 229,80 долара", казва Шерер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още