IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск обеща, че няма да продава акции на Tesla в следващите две години

Милиардерът се позова на помрачените икономически прогнози, предвиждащи рецесия, която ще свие значително търсенето на електромобили

10:53 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск няма да продава повече акции на електромобилния концерн през следващите около две години, заяви милиардерът по време на разговор в Twitter Spaces.

Решението на предприемача е свързано с неговата прогноза, според която икономиката ще изпадне в „сериозна рецесия“ през 2023 г. и търсенето на скъпи продукти ще се понижи, съобщава Ройтерс.

Неговите коментари следват мащабната разпродажба на акции на Tesla в четвъртък (22 декември) поради опасения сред инвеститорите за свиване на търсенето на електрически превозни средства и невъзможността на Мъск да се съсредоточи върху компанията заради желанието му да преструктурира Twitter Inc., която придоби срещу 44 млрд. долара по-рано тази година.

Мъск заяви категорично, че „определено“ няма да продава акции през 2023 г. „при никакви обстоятелства“.

В часовете преди старта на редовната търговия в Ню Йорк акциите на Tesla поскъпват с около 3% до 129,23 долара за брой, възстановявайки се частично от 8,9-процентния спад при приключването на сесията в четвъртък.

По-рано милиардерът обеща да не продава повече акции на Tesla, след което се отметна, като миналата седмица той разкри, че е продал книжа за 3,6 млрд. долара. По този начин общата сума на акциите, с които Мъск се е разделил от края на 2021 г. досега възлиза на близо 40 млрд. долара. Това разочарова инвеститорите, които започнаха масови разпродажби, свивайки значително пазарната капитализация на концерна – най-високо оценявания в автомобилната индустрия.

Според Мъск бордът на Tesla е отворен за обратно изкупуване на акции, но това ще зависи от мащаба на рецесията.

В четвъртък цената на акциите на Tesla се срина с около 9%, след като компанията обяви големи отстъпки от 7500 долара на потребителите в САЩ при покупка на ново превозно средство, подхранвайки опасенията сред инвеститорите относно смекчаването на търсенето, докато икономиката се забавя.

„Мисля, че ще има някаква макродрама, която ще бъде по-голяма, отколкото хората очакват в момента“, заяви Мъск, добавяйки, че жилищата и автомобилите ще бъдат „непропорционално засегнати“ от икономическите условия.

Отделно, милиардерът заяви, че е близо да намирането на терен за новата гигафабрика на Tesla, като очакванията са той да обяви още в петък обособяването на строителна площадка в северния мексикански щат Нуево Леон с първоначална инвестиция между 800 млн. и 1 млрд. долара. Сумата би била подобна на първоначалните инвестиции в места като Грюнхайде. Според мексиканския вестник Reforma Tesla иска да похарчи общо 10 млрд. долара, а стойността на фабриката в Грюнхайде се оценява на малко повече от половината от тази сума. 

Според запознати петият завод на американския производител на електрически автомобили ще бъде построен близо до Монтерей, който се намира близо до границата с Тексас и вече е дом на повече от 4200 чуждестранни компании, сред които редица автомобилни концерни като Mercedes-Benz, General Motors и Hyundai. Преди седмица и Bloomberg съобщи за напредналите планове и за избора на Мексико като инвестиционна дестинация. 

Попитан дали би привлякъл някой, като рисковия капиталист Дейвид Сакс, да управлява Twitter, за да може да се съсредоточи върху Tesla, Мъск избегна директен отговор като заяви, че Twitter е относително прост бизнес.

"Сложността на Twitter е може би 10% от тази на Tesla“, подчерта Мъск.

Той все по-често използва аудио платформата на Twitter за разговори на живо, за да оценява и коментира своите продуктови и стратегически решения в социалната медийна компания, която придоби през октомври след продължила няколко месеца съдебна битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още